Britské referendum spustilo rozklad Európskej únie, tvrdí taliansky minister európskych záležitostí

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)
    Minister Gonzi varuje, že Taliansko čakajú vo svetle výsledkov nedávneho referenda ťažké časy, plné neistoty. Podľa šéfa rezortu európskych záležitostí Taliani odmietnutím ústavných zmien premárnili príležitosť reformovať aj európske inštitúcie, a tým zachrániť EÚ pred rozpadom. 
     
    „Myslím si, že rozpad Európy sa začal brexitom. Je to na 27 zvyšných vládach, aby reštartovali Európu. To bola naša politika, to bol cieľ Renziho kabinetu. Je jasné, že teraz Európa stratila väčšinu politických hráčov (potrebných) na jej reštart,“ uviedol Gonzi v relácii Today rádia BBC. 
     
    V rovnakom rozhlasovom programe BBC ako minister sa vyjadril aj hovorca talianskeho Hnutia piatich hviezd, ktorý kritizoval spoločnú európsku menu. „Euro je v súčasnosti pre Taliansko problém a my chceme získať hlasy ľudí, pretože sme to nikdy predtým nerobili. Bolo tu už toľko sľubov od starých politikov, ktorým ľudia verili. Myslím si, že euro poškodzuje taliansku ekonomiku,“ uviedol hovorca antieurópskeho Hnutia piatich hviezd. 
     
    Podľa Capreru sú krajiny Európskej únie zneužívané na znižovanie sociálnych štandardov. „V EÚ už kríza je, o tom niet pochýb. Súčasný systém EÚ neplní potreby európskych národov. Je to viac ekonomický systém a nepomáha riešiť sociálne ani iné problémy, ktoré sú v Európe s migráciou a finančnými problémami. Európa je práve teraz zneužívaná, aby prijímala nové (členské) krajiny, lacnú pracovnú silu, aby sa znižovali mzdy, nie je to veľmi dobrý systém,“ tvrdí Caprera. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU
     
    - Reklama -