Vytratila sa z nás ľudskosť? Čoraz viac ľudí schvaľuje mučenie vojnových zajatcov, šokuje Červený kríž

    0
    V Sýrskej škole po nálete ruských bombardérov (Autor: AEJKhalil)

    Napriek tomu, že medzinárodné právne normy mučenie zajatcov nepriateľa zakazujú, celkovo až 36 percent respondentov je presvedčených, že ide o prijateľný spôsob získavania užitočných informácií. V podobnom prieskume uskutočnenom v roku 1999 pokladalo mučenie za prijateľné len 28 percent opýtaných.

    “Sú to znepokojujúce trendy. Pravidlá vedenia vojny stanovujú isté hranice. Vojny bez hraníc sú vojnami bez konca,” uviedol v pondelok predseda MVČK Peter Maurer. Najnovší prieskum MVČK sa uskutočnil v desiatich krajinách, kde prebiehajú ozbrojené konflikty, ako aj v piatich štátoch, ktoré sú stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN, teda v Británii, Číne, Francúzsku, Rusku a v USA, ako aj vo Švajčiarsku.

    Najväčšiu podporu (70 percent) má mučenie vojnových zajatcov v Nigérii, po ktorej nasledujú Izrael (50 percent) a Spojené štáty (46 percent). O tom, že útoky na civilistov sú jednoducho súčasťou vedenia vojny, je presvedčených 34 percent opýtaných, čo je o štyri percentuálne body viac ako v roku 1999.

    Podľa MVČK naopak klesla dôvera v Ženevské konvencie, ktoré praktiky ako mučenie zakazujú. Zatiaľ čo na prelome storočí bola polovica opýtaných presvedčená, že takéto pravidlá zabraňujú tomu, aby vojny boli ešte horšími, v súčasnosti si to myslí len 38 percent respondentov.

    - Reklama -