Union sa chce dohodnúť s nemocnicami, diskusia je vraj len na začiatku. Pacient nie je ohrozený, tvrdí poisťovňa

    0
    Nemocnica (Autor: SITA)

    Nemocnice sa s Union ZP sporia o peniaze, ktoré chce poisťovňa naspäť. Uskutočnila už prvú časť splátky, celkovo majú byť štyri. Posledná sa má zrealizovať začiatkom budúceho roka. “Nemocnice od nás nemajú veľké príjmy, neohrozí to ich chod,” vysvetlila Májeková. K takémuto kroku pristúpila Union ZP pre “tohtoročné nedostatočné dofinancovanie zdravotníctva”. Ide o 35 miliónov eur.

    Výpoveď do dnešného dňa doručilo zdravotnej poisťovni 28 právnických osôb. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá neštátne zdravotnícke zariadenia združuje, hovorí o 40 nemocniciach, ďalšie sa ešte majú pripojiť. Pod ANS celkovo spadá vyše 70 neštátnych nemocníc. K výpovediam sa pridali všetky nemocnice patriace pod Svet zdravia, rovnaká situácia platí aj v prípade skupiny Agel.

    Príplatky majú Union ZP vracať najmä neštátne nemocnice, väčšina štátnych univerzitných a fakultných nemocníc ich vracať nebude. “So štátnymi sme sa dohodli na takých úsporných opatreniach, ktoré presiahnu výšku nepokrytých poplatkov,” povedala Májeková. Tie sa podľa nej týkajú zníženia jednotkových cien pri zobrazovacej a laboratórnej technike a špeciálneho zdravotníckeho materiálu. “Tento rok dostali okrem iného podstatne menšie príplatky ako zariadenia pod ANS,” vysvetlila Májeková.

    ANS podľa nej časť navrhnutých úsporných opatrení odmietla. “Tiež sme sa snažili dohodnúť na úprave vrátenia príplatkov,” vysvetlila Májeková. Union ZP podľa nej chcela nemocniciam ponechať viac, ako pôvodne plánovala. Malé a stredné nemocnice však s návrhom nesúhlasili a trvali na ponechaní príplatkov v plnej výške.

    Asociácia zatiaľ novú ponuku od Union ZP nedostala. Potvrdila však stiahnutú časť príplatkov za prvý polrok tohto roka. K zníženiu objemov došlo asi v 17 nemocniciach, v ôsmich sa tak nestalo. Malé a stredné nemocnice chcú stiahnuté príplatky naspäť. “Zvažujeme podanie na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ),” uviedla asociácia.

    Odlivu pacientov sa  neboja

    Zdravotná poisťovňa sa nebojí odlivu poistencov. Podľa jej predstaviteľov totiž robí “všetky kroky, aby situáciu vyriešila”. Upozorňuje svojich klientov, že v dotknutých nemocniciach majú i naďalej nárok nielen na neodkladnú, ale aj odkladnú zdravotnú starostlivosť. Vo všetkých zmluvách s členmi ANS je dohodnutá jednoročná výpovedná lehota. “Pacient nie je ohrozený,” povedala Májeková.

    Nemocnice sa pre postup najmenšej poisťovne na trhu obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Chcú, aby preskúmal jej postup, keď vyzvala na vrátenie príplatkov dohodnutých v dodatku ku Zmluve o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová potvrdila, že úradu podnet doručili. “ÚDZS sa ním bude zaoberať,” doplnila.

    Zdravotné poisťovne posielali počas roka nemocniciam viac peňazí vzhľadom na ministerský prísľub dodatočných peňazí pre zdravotníctvo. Súkromné poisťovne však majú v zmluvách klauzulu, podľa ktorej by peniaze v prípade nedofinancovania mohli žiadať od nemocníc späť. Union ZP považuje výšku dofinancovania za nedostatočnú a príplatky tak žiada naspäť. Dôvera zatiaľ podobné kroky neavizuje.

    V zdravotníctve je tento rok podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) dosť peňazí na úhradu záväzkov. Významnejšie dofinancovanie bude potrebné budúci rok, myslí si. Verí, že nemocnice sa s Union ZP dohodnú, situáciu sleduje a komunikuje so zainteresovanými.

    - Reklama -