VIDEO Lipšic v debate šokoval: Liberálne elity sú čoraz častejšie zástancami obmedzovania základných práv. Tú reakciu musíte vidieť

    0
    Michal Hvorecký, Daniel Lipšic a Martin Dubéci (Autor: reprofoto: facebook)

    Lipšicovi boli partnermi v debate spisovateľ Michal Hvorecký a bloger a bývalý poradca Radoslava Procházku Martin Dubéci. Atmosféra zrazu zhustla, keď Hvorecký pripomenul výroky poslanca ĽS NS Milana Mazureka popierajúce holokaust. Spisovateľ položil otázku, čo horšie ešte človek musí povedať, aby bol vystavený trestnému stíhaniu. „To už sme dospeli tak ďaleko, že sa môže povedať všetko?“ spýtal sa.

    Lipšic však na otázku zareagoval pre ostatných diskutujúcich zjavne nečakaným spôsobom. „Som toho názoru, že extrémistické názory, pokiaľ nepodnecujú násilné správanie, sú chránené slobodou prejavu. Štát by nemal rozhodovať, ktorý názor je správny, ktorý nesprávny a ktorý z tých názorov budeme aj trestne stíhať.“ Podľa Lipšica je novela o extrémizme z dielne ministerstva spravodlivosti absolútnou katastrofou, keďže dáva priestor stíhať dokonca aj tie prejavy, ktoré kritizujú politické presvedčenie. Exminister vnútra aj spravodlivosti sa preto obáva, že trestným činom potenciálne môže byť aj to, keď poviete napríklad špinavá SaS alebo špinaví smeráci.

    Hvorecký na Lipšicove slová kontroval, že takouto slobodou prejavu si na seba pletieme bič, lebo nestanovujeme jasné hranice, čo ešte je akceptovateľné a čo už nie. Podľa Lipšica sú ale hranice jasné, hranica prijateľného sa končí tam, kde sa začína otvorené podnecovanie k násiliu. Pripustil ale, že vždy budú aj prípady, ktoré budú sporné a na hrane. „Niekedy tá hranica bude ťažko posúditeľná. Niektoré prípady budú viac na hrane, ale aké je riešenie? Že všetko zakážeme? Podľa mňa je riešením na takéto prejavy naopak viac diskusie!“ myslí si Lipšic.

    Bývalý poslanec uviedol, že dnes už je chránená každá skupina občanov okrem tých, ktorých niektorí nazývajú „bielou lúzou“. Bieleho muža je možné hanobiť bez obmedzení. Pripomenul tiež nedávne slová vysokej úradničky na ministerstve práce Oľgy Pietruchovej, ktorá konštatovala, že za víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách môže biely odpad (white trash – angl. pozn. redakcie). Pre Lipšica je Pietruchová podľa jeho vlastných slov s takýmto vyjadrovaním na rovnakej úrovni ako predseda ĽS NS Marian Kotleba.

    Dávať ľudí za extrémistické názory do basy však nie je riešenie. Lipšic poukázal aj na príklad z histórie, keď sa podobným zákonom snažili bojovať proti extrémizmu v Nemecku, čo však nakoniec vyústilo akurát do toho, že extrémisti využili procesy, ktoré boli proti nim vedené vo svoj prospech. „Som v šoku, že práve liberálne sú čoraz častejšie zástancami obmedzovania základných práv ako sloboda prejavu, sloboda zhromažďovania, sloboda združovania,” nechal sa počuť exposlanec. To už však Hvoreckého vyburcovalo a obvinil exposlanca, že zachádza do konšpirácií. Lipšic ale trval na svojom a poukázal na to, že si nespomína, že by takzvaná liberálna elita niekedy nejaký jeho názor, článok alebo vystúpenie v parlamente v prospech slobody prejavu podporila.

     

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -