Beblavý sa zahryzol do Lajčáka a odmieta ho pustiť. Šéf diplomacie sa však bráni ako lev a prichádza s vysvetlením

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: Reprofoto/Facebook:Miroslav Beblavý pracuje pre vás a stráži vaše peniaze)

     “V súvislosti so zmluvami umelcov nie je pravda, že MZVaEZ ich odmieta nezákonne zverejniť, ako tvrdí poslanec Beblavý vo svojom statuse na Facebooku, ale opakovane sme jasne zdôvodnili, prečo nám ich infozákon zverejniť neumožňuje,” povedal Stano.

    Minister Lajčák sa v súvislosti so zverejnením predmetných zmlúv tento týždeň vyjadril, že zmluva pre umelcov je podľa zákona typ zmluvy, ktorý sa nezverejňuje, no dali ju k nahliadnutiu poslancom. “Až vtedy by som porušil zákon, uvedomte si, že ma tlačíte do porušenia zákona. Tá zmluva sa týka tretích osôb a ja nemám zákonnú povinnosť ju zverejniť. Tie tretie osoby povedali, že si to neprajú,” konštatoval vo štvrtok (1. 12.) minister Lajčák na výzvu novinárov, aby ich zverejnil.

    Ministerstvo podľa hovorcových slov najnovšie hodnotenia a vyjadrenia poslanca Beblavého nepovažuje za veľmi seriózne, keďže prichádzajú v čase, keď ešte stále prebieha poslanecký prieskum, v rámci ktorého môže svoje otázky adresovať priamo rezortu, a tiež v čase, keď celú záležitosť z ich iniciatívy navyše preverujú aj príslušné kontrolné orgány štátu.

    Minister Lajčák už potvrdil, že jeho rezort požiadal tri kontrolné štátne inštitúcie, z ktorých dve už zareagovali a vyžiadali si dokumentáciu – Protimonopolný úrad SR a Úrad pre verejné obstarávanie. “Najvyšší kontrolný úrad avizoval, že tak urobí hneď po skončení predsedníctva,” vysvetlil minister tento týždeň.

    Poslanec Beblavý informoval na sociálnej sieti, že počas poslaneckého prieskumu na ministerstve mal možnosť nahliadnuť do zoznamu autorských zmlúv, ktoré rezort uzavrel s umelcami na akciu spojenú s predstavením predsedníckeho loga. “MZV dôsledne zabielilo osobné údaje umelcov aj čokoľvek, čo by umožnilo ich identifikovať, takže viem uviesť len nasledovné: Išlo spolu o osem zmlúv za 46.545 eur, čo je výrazne viac ako 32-tisíc eur, o ktorých hovoril nedávno minister Lajčák (ešte predtým sa ministerstvo tvárilo, že umelcov vyplácala Agentúra Evka v rámci svojej zmluvy). Takže už prvý údaj, ktorý sme na ministerstve skontrolovali, nesedí. Nečudo, že tieto zmluvy odmietajú (protizákonne) zverejniť,” napísal poslanec, pričom uviedol aj konkrétne čísla zmlúv.

    - Reklama -