Škandál. Na súkromný účet zamestnanca chodili aj vaše peniaze

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Obvinenie voči konkrétnej osobe podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Lucie Mihalíkovej doposiaľ vznesené nebolo. „Vyšetrovanie v tomto prípade pokračuje, naďalej sa vykonávajú všetky potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť,“ informovala. 

    Prvýkrát malo na podozrivom účte v júni 2011 pribudnúť 20.000 eur. Ďalšie platby mali byť nižšie, šlo však o rovnaký model – duplicitné úhrady za faktúry pre firmy, ktoré už boli zo strany centra raz uhradené. Celkovo malo účet štátneho centra opustiť 29.000 eur.

    MPC malo platiť za zrušený projekt

    Časom sa model zmenil a menšie sumy odchádzali na účty označené väčšinou iným menom.

    Banky ich však viedli na osobu so zhodným menom, ako mal hospodár centra. Metodicko-pedagogické centrum malo takto platiť za už zrušený projekt. Týmto spôsobom malo prísť o celkom 11.000 eur.

    Aktuality.sk sa skontaktovali s bývalým hospodárom Jozefom K., ktorý uviedol, že o posune v prípade zatiaľ nevie nič. K spôsobu, ako sa peniaze z centra posielali, sa nemieni vyjadrovať.

    Ministerstvo školstva na nezvyčajné transakcie upozornilo už v máji. MPC podalo trestné oznámenie. Vedenie rezortu malo podozrenie, že ekonóm mohol mať v centre dvoch komplicov. Na podozrivé platby prišli počas preverovania, ktoré nasledovalo po veľkej kauze. 

    Exzamestnanec sa súdi

    Vlani v lete poslalo na nesprávny účet takmer 460.000 eur, a to na základe falošného e-mailu informujúceho, že dodávateľ jednej zákazky zmenil účet. Takéto zmeny treba riešiť dodatkom k zmluve, čo sa v tomto prípade nestalo.

    Spomínaný zamestnanec, ktorý bol vtedy už riaditeľom ekonomického oddelenia, prišiel v dôsledku kauzy o prácu spolu s dvoma manažérkami centra, ktorým najprv znížili plat a potom ich tiež prepustili. Peniaze sa podarilo vrátiť na účet centra. Našli sa deň predtým, ako šla opozícia pre kauzu odvolávať bývalého ministra školstva Juraja Draxlera.

    Bývalý zamestnanec sa pre výpoveď súdi. V máji súd potvrdil, že výpoveď je platná, centrum však má vyplatiť ušlú mzdu do obdobia vynesenia rozsudku. Nedodržalo totiž postup pri okamžitom zrušení pracovného pomeru.

    MPC sa proti rozsudku odvolalo, rovnako ako bývalý zamestnanec. Ten robil v minulosti asistenta poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS). Po zistení podozrivých platieb s ním prerušila spoluprácu, uzatvára portál Aktuality.sk

    - Reklama -