Čaká elity ďalšia tvrdá rana? V nedeľu budú Rakúšania rozhodovať o prezidentovi

    0
    Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (v popredí) a jeho rival z volebného súboja Norbert Hofer (Autor: TASR)

    Predbežné konečné výsledky prezidentských volieb, v ktorých však nebudú zarátané písomne odovzdané hlasy zratúvané až v pondelok 5. decembra, by mali byť známe v nedeľu večer v čase od 19.30 hod do 20.00 hod. Definitívny výsledok by mal byť známy zrejme až v pondelok v neskorých večerných hodinách.

    Mediálny záujem o opakované druhé kolo je vo Viedni mimoriadne veľký.

    Po skončení predlženého termínu akreditácií bude o udalosti informovať 500 rakúskych žurnalistov a technikov, ako aj ich 250 zahraničných kolegov, a to od Japonska cez Rusko, takmer všetky európske štáty až po Kanadu. Kompetentní vo Viedni tak napokon upustili od pôvodnej predstavy, že pri decembrových voľbách ani nezriadia tlačové centrum v Hofburgu, kde by mali byť štábom rôznych televíznych a rozhlasových staníc, ale aj píšucim novinárom k dispozícii vedúci predstavitelia všetkých významnejších politických strán alpskej republiky.

    Účasť na samotných voľbách bude však podľa očakávania odborníkov po dlhej kampani, ale aj v súvislosti s jej polarizáciou v ostatných dňoch nižšia ako pri májových voľbách (72,65 percenta), ktorých výsledky napokon ústavný súd zrušil pre porušenia predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných písomne poštovou cestou.

    Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Alexandra Van der Bellena, iné zasa nepresvedčivý triumf Norberta Hofera, ktorý cíti šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA.

    Predbežne sa rozchádzajú aj názory renomovaných rakúskych politológov na to, kto z oboch kandidátov sa napokon bude tešiť.

    - Reklama -