Švédska vianočná tradícia sa vytráca, nie je vraj v súlade s integráciou migrantov

    0
    Ilustračné foto: Vianoce vo Švédsku (Autor: TASR)

    Stále viac švédskych miest prestáva organizovať vo vianočnom období sviečkové pochody, ktoré sú od 18. storočia zažitou tradíciou. Oslavy sú spojené tak ako samotné meno so svetlom, víťazstvom nad temnotou a v mrazivom Švédsku aj s teplom domova. Svätá Lucia bola mučeníčkou, ktorá za čias Rímskej ríše nosila zajatým kresťanom jedlo a oslavy spojené s jej menom preto migrantom, z ktorých väčšina sú moslimovia, nič nehovoria. Aj to je vraj dôvod, pre ktorý ich už niektoré mestá neusporadúvajú.

    Oslavy svätej Lucie sú však pritom veľmi tradičnou sviatočnou tradíciou spojenou so Švédskom. Mladí ľudia sa však podľa etnológa Jonasa Engmana už nezaujímajú o staré zvyky a nepovažujú sviečkové sprievody za dôležité či výnimočné.

    Lucia je však podľa Engmana taká typicky švédska záležitosť, že migranti sa pri tejto príležitosti môžu cítiť, ako keby neboli v krajine vítaní. „Lucia je vyobrazená ako blond žena, je to odraz švédskosti, v ktorom sa mnohí (migranti) nevidia. Ak cítite, že nezapadáte do tohto obrazu, je potom ľahké cítiť sa menej vítaní,“ zdôvodňuje postupné ustupovanie od tradície Engman.

    Podľa etnológa však tradícia sviečkových pochodov na Luciu vo Švédsku prežije, lebo je tak veľmi prepojená s Vianocami, ale napriek tomu očakáva, že dôjde v tomto smere k zmenám. „Všetky tradície sa menia a možno uvidíme širší obrázok toho, čo sa z (osláv) svätej Lucie stane v budúcnosti,“ konštatuje Engman.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -