Cyperskí lídri budú znova jednať o zjednotení ostrova. Predchádzajúce rokovania riešenie nepriniesli

    0
    Cyperský prezident Nikos Anastasiades (Autor: SITA)

    Grécko-cyperský prezident Nikos Anastasiadis a Mustafa Akinci, prezident medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky, sa dohodli na tom, že opäť zasadnú k rokovaciemu stolu 9. januára. Maratón stretnutí vo švajčiarskej Ženeve by mal trvať štyri dni.

    Pôdu pre januárovú schôdzu lídrov budú dovtedy intenzívne pripravovať tímy vyjednávačov oboch strán, ktoré sa budú stretávať na Cypre. Predchádzajúce kolo rokovaní, ktoré prebiehalo v horskom stredisku Mont Pélerin na brehu Ženevského jazera, sa skončilo 21. novembra. Dvojdňové rozhovory vtedy nepriniesli žiadne výsledky. 

    V agende rokovaní naplánovaných na január budú znovu figurovať najcitlivejšie otázky týkajúce sa praktických aspektov znovuzjednotenia Cypru.

    Predovšetkým je to problém hraníc medzi oboma entitami, ktoré majú tvoriť budúci federatívny štát, ako aj možných územných výmen. Ostré spory vyvoláva aj otázka reštitúcie domov a majetkov cyperských Grékov, ktorí museli v dôsledku tureckej invázie opustiť svoje domovy. Oznámenie o obnovení rokovaní bolo zverejnené po štvrtkovej pracovnej večeri v nárazníkovej zóne v Nikózii, na ktorej sa stretli Anastasiades, Akinci a osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide. 

    Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorou Ankara reagovala na hrozbu pripojenia ostrova ku Grécku. Cyprus je síce od roku 2004 členom EÚ, legislatíva Únie však platí len na území medzinárodne uznanej gréckej Cyperskej republiky zaberajúcej južnú polovicu ostrova.

    - Reklama -