Orbán zásadne prehovoril o najväčšom úspechu uplynulých šiestich rokov

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    “Sto rokov po trianonskom diktáte sa jednotlivé časti maďarského národa vzájomne našli a maďarsko-maďarská spolupráca sa stala každodennou záležitosťou,” cituje premiéra agentúra MTI. Orbán účastníkov  schôdzky informoval, že občiansky sľub v súvislosti s prijatím maďarského občianstva zložilo doteraz 810.000 zahraničných Maďarov, pričom v diaspóre prijalo občianstvo 100.000 Maďarov.

    Ministerský predseda podotkol, že nádeje z hľadiska zaručenia menšinových práv naplnil vstup krajín strednej Európy do Európskej únie iba v malej miere. “K zahraničnopolitickej izolácii Maďarska nedošlo, aj keď na nej v uplynulom období mnohí pracovali,” dodal Orbán.

    Maďarsko-maďarský summit MÁÉRT vznikol 20. februára 1999. Vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu jeho zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. Konferencia MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze pokračuje zasadaniami od roku 2010. Jej členom zo Slovenska je Strana maďarskej komunity (SMK).

    - Reklama -