Nicholsonová napísala Druckerovi list. Jeho obsah nájdete TU

    0
    Lucia Ďuriš Nicholsonová (Autor: TASR)

    Vážený pán minister zdravotníctva,

    V ostatnom čase ma veľmi znepokojila správa o zážitku matky s malým  dieťaťom z detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Matka opisuje, ako sú celkom malé, dojčené deti v tejto nemocnici počas hospitalizácie uložené v malých železných postieľkach na izbách o rozlohe 2×3 metre, pričom sú odtrhnuté od matiek. Matky majú možnosť byť “ubytované” o dve poschodia nižšie, avšak deti si k sebe na izbu nosiť nesmú. V noci k svojim deťom matky nemajú prístup, ten im povolia iba vo výnimočných prípadoch.

    Keď v  konkrétnom prípade chcela matka svoje malé dieťa dojčiť, nemala na to vytvorené podmienky. Keďže jej nebolo umožnené dieťa nakŕmiť, kvôli prístupu personálu, ale najmä kvôli podmienkam v nemocnici, bola matka prinútená vziať choré dieťa z nemocnice na reverz domov.

    Pán minister, nie som sama, koho tento prípad a situácia v  Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici vážne znepokojil. A pokiaľ sú moje informácie správne, k obdobnému odtŕhaniu dojčených detí od matiek počas hospitalizácie dochádza vo viacerých nemocniciach na Slovensku. Je nemysliteľné, aby v 21. storočí bol takýto postup akceptovateľný.

    Zdravotníctvo je čierna diera, v ktorej sa strácajú miliardy verejných peňazí — dane aj odvody občanov. Máte neľahkú úlohu zvrátiť tento stav a ja Vás v tomto podporujem. Ale kým odštartujete sľubovanú veľkú reformu, možno by ste mali začať malým krokom a napraviť podmienky v detských nemocniciach, kde ležia celkom malé deti a ich matky k nim nemajú prístup.

    O tom, že aj na Slovensku je možné vytvoriť ideálne podmienky pre matky s deťmi, svedčí príklad Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave, kde som nedávno mala možnosť priviesť na svet syna a na vlastné oči sa presvedčiť, že v tej mizérii, v akej sa zdravotníctvo nachádza, je ostrovček kvality. Mám na mysli predovšetkým profesionálny, ale aj ľudský prístup personálu na oddelení pôrodnice a na novorodeneckom oddelení. Lekári, sestry a laktačné poradkyne tam vytvorili špičkový kolektív, porovnateľný s tímami súkromných kliník v zahraničí. Patrí im moja vďaka a obdiv.

    Vážený pán minister, úctivo Vás žiadam, aby ste z vašej pozície preverili situáciu v jednotlivých nemocniciach, v ktorých sú hospitalizovaní najmenší pacienti a osobne dohliadli na vytvorenie takých podmienok, v ktorých ich matky budú môcť dojčiť a rodičia budú môcť dôstojne sprevádzať počas hospitalizácie.

    - Reklama -