Náhubkový zákone zrejme nakoniec prejde na druhý pokus: Laššáková priznáva: Čas ukáže, že rokovací poriadok sprehľadní a zefektívni rokovania

    0
    Podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD) (Autor: SITA)

    Jej koaličný kolega a predseda klubu SNS Tibor Bernaťák avizoval, že národniari opäť podporia novelu napriek argumentom prezidenta Kisku, ktorý právnu normu vetoval. “Dôvody pána prezidenta ma nepresvedčili a nepresvedčili ani mojich kolegov,” poznamenal Bernaťák. Nemá problém ani so zákazom transparentov a vizuálnych pomôcok, ako sú napríklad grafy. Povedal, že on na grafy pri rečníckom pulte nedovidí, a tak je pre neho lepšie, aby mu ich poslali do mailu. Notebooky poslanci “fasujú”.

    Ján Budaj z OĽaNO-NOVA reagoval tým, že sloboda prejavu by nemala byť obmedzená podľa toho, či niekto dovidí, alebo nedovidí na vizuálne pomôcky. Opozícia pripomína, že vizuálne pomôcky tu nie sú len pre poslancov, ale aj pre verejnosť. Ak by sa posielali poslancom do mailu, verejnosť by sa k nim nedostala. Gábor Grendel z OĽaNO-NOVA zdôraznil, že vizuálne pomôcky sú tiež formou prejavu a ich používanie je v parlamentoch bežné. Poukázal na ustanovenia, ktoré podľa neho obmedzujú slobodu prejavu, naznačil možnú protiústavnosť rokovacieho poriadku. Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA vyzvala koalíciu, aby novelu rokovacieho poriadku, ktorá má podľa nej prvky autoritárskeho režimu, stiahla.

    Novela rokovacieho poriadku mala zabezpečiť, aby transparenty, letáky aj zvukovo-obrazové prezentácie zmizli z rokovacej sály. Poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri majú mať na svoje vystúpenia k návrhom obmedzený čas, prezident SR, predseda NR SR a premiér nie. Šéf parlamentu má dostať právo iniciovať disciplinárne konanie voči “neposlušným” poslancom.

    Novela môže byť podľa prezidenta Kisku neprimeraným politickým tlakom vládnej väčšiny zameraným na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou. A teda aj zásahom do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu. Kiska je zároveň presvedčený, že súčasná právna úprava obsahuje dostatočné mechanizmy na zabezpečenie efektívneho fungovania NR SR a že schválená novela pripúšťa už šikanózne riadenie schôdzí pléna parlamentu.

    - Reklama -