Voľby v Rakúsku: Hrozia po nich ďalšie voľby

    0
    Posledný predvolebný míting kandidáta na spolkového prezidenta Rakúska Norberta Hofera. Rakúsko navždy. Aj tak by sa dal preložiť refrén volebnej hymny (Autor: Hans Štembera)

    „Všímam si veľkú únavu, u voličov aj politikov, pretože kampaň trvá príliš dlho. Na druhej strane však nepredpokladám, že by k urnám prišlo menej občanov ako koncom mája,“ uviedol Sickinger k preloženiu volieb z októbra. Voľby sa navyše opakujú, pretože výsledky tých predchádzajúcich zrušil súd.

    „Súd rozhodol o zrušení májových volieb pre veľa formalistických dôvodov. Nešlo o to, že by sa niekto pokúsil s hlasmi odovzdanými korešpondenčne manipulovať, ale o to, že niekto otvoril obálky skôr, ako mal, čo sa dalo považovať za porušenie princípu tajného hlasovania,“ poukazuje Sickinger. Celé to spochybnenie volebného výsledku považuje za niečo, čo typicky zapadá do vzorcov správania pravicových populistov.

    „Ich cieľom je totiž spochybniť legitimitu zabehnutých demokratických procedúr a inštitúcií. V prípade májového výsledku všetci pocitovo tušili, že v zásade zodpovedá skutočnému rozloženiu názorov v spoločnosti a že je to päťdesiat na päťdesiat. Sudcovia však rozhodli, že FPÖ dostane niečo ako druhú šancu,“ dodal.

    Svoju rolu teraz hrá podľa jeho slov fakt, že opäť narastá nespokojnosť s vládou, ktorá sa správa, ako keby sa už nedokázala vôbec na ničom zhodnúť a nemohla sa dočkať, kedy už to trápenie skončí. „Podobná nálada bola v máji. Vtedy však dokázali sociálni demokrati zatiahnuť záchrannú brzdu, keď vymenili skoro celý vládny tím vrátane kancelára. Nový šéf vlády Christian Kern je síce ešte stále populárny, ale práve preto blokujú ľudovci dôležité rozhodnutia, pretože vedia, že všetky úspechy by boli pripočítané sociálnym demokratom, zatiaľ čo oni by vyšli naprázdno. S ohľadom na prezidentské voľby sú obe vládne strany k sebe pripútané ešte viac, pretože počas prezidentskej kampane nie je možné potopiť koalíciu. Ich svadba z rozumu sa však blíži ku koncu,“ domnieva sa.

    Keby sa stal Hofer prezidentom, Sickinger neverí, že by sa nechal zahnať do roly obyčajného príjemcu rozkazov svojho predsedu. „Ale ani trochu nepochybujem o tom, že keby sa rozhodoval, koho vymenuje za kancelára alebo za členov vlády, stranícke kritérium by bral do úvahy,“ dodal s tým, že FPÖ je v praxi populistická strana, ktorá sa stavia proti spoločenským a politickým elitám a proti prisťahovalcom.

    - Reklama -