Lajčák bez okolkov priznáva: Vnútornými hrozbami EÚ sú migrácia, terorizmus i extrémizmus

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Tá tohtoročná je venovaná aktuálnym dilemám a výzvam, ktorým EÚ čelí. “Tie vnútorné sú otázka kredibility EÚ samotnej, že sme v situácii, keď nie sme schopní dodržať naše vlastné záväzky a pravidlá, napríklad rozširovanie, obchodné dohody, víza pre Gruzínsko alebo Ukrajinu,” uviedol minister Lajčák pre TASR. Za druhý veľký problém označil migráciu, pričom si myslí, že v tejto oblasti je potrebné nájsť nebyrokratické riešenie, aby každý prispel najlepšie, ako môže a vie. “A to je koncept efektívnej solidarity, ktorý Slovensko predložilo v Bruseli a o ktorom sa diskutuje,” konštatoval.

    “Tretí vnútorný problém je terorizmus a teroristické útoky. Štvrtý a posledný vnútorný problém je politický extrémizmus a radikalizmus. To znamená strany a hnutia, ktoré ponúkajú navonok rýchle a ľahké riešenia na zložité problémy, ale žiaľ vyhrávajú,” dodal Lajčák. V otázke vonkajších problémov zaradil na prvé miesto vojnu v Sýrii, kde podľa neho nie sme schopní nájsť diplomatické riešenie. “Trápi ma, že EÚ tam nie je žiadny hráč. Môj druhý problém je Ukrajina, ktorá potrebuje riešiť aj mier a aj reformy, a to by sme jej samozrejme mali pomôcť. Napríklad tak, ako pomohlo Slovensko reverzným tokom plynu,” povedal slovenský minister.

    Za tretí problém považuje Turecko, kde sme podľa neho vo fáze, že “oni majú ťažké srdce na nás a my máme ťažké srdce na nich”. Myslí si, že Turecko je dôležitý partner, ktorého by EÚ nemala stratiť, avšak nie na úkor svojich pravidiel a hodnôt. Štvrtým otáznikom sú pre neho Spojené štáty americké. Ministra zaujíma, aká bude vzdialenosť medzi Trumpom kandidátom a Trumpom prezidentom, keďže tá vzdialenosť je vždy. “Zrejme sa treba pripraviť na viacej pragmatickú americkú politiku, ktorá bude viac orientovaná na národné záujmy, a Európa sa musí pripraviť na to, že kým sme sa roky pohodlne viezli na chrbte Spojených štátov predovšetkým v otázke bezpečnosti, tak budú od nás požadovať, aby sme si svoj lístok zaplatili,” upozornil.

    Pokiaľ ide o Rusko, to je podľa ministra problém pre EÚ, ktorá si nevie zadefinovať svoj postoj k nemu. Minister Lajčák sa venoval i možným riešeniam uvedených výziev. “Napríklad v Sýrii môže byť riešenie len domáce s vonkajšou podporou, momentálne sa im snažíme natlačiť vonkajšie riešenie. Ale ani na tom nie sme dohodnutí,” vysvetlil. Dvojdňová konferencia sa začala už dnes večer. Slovenský minister sa zúčastnil ako hlavný hosť na otváracej večeri usporiadanej pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ na slovenskom zastupiteľskom úrade v Berlíne.

    - Reklama -