Megaškandál kvôli extrémistom. Lucie Bílá sa ich zastala, teraz prežíva peklo. Krava, vždy bola blbá, zaznelo

    0
    Lucie Bílá (Autor: TASR)

    Jednou z najpopulárnejších skupín sa kapela Ortel stala aj v minulom, 50. ročníku Českého slávika. Oproti vlaňajšku si však jej frontman Tomáš Ortel (rodným priezviskom Hnídek) polepšil o jedno miesto a získal striebornú priečku. „Dávajte si pozor s tým potleskom, potom budete musieť vysvetľovať, prečo ste nám tlieskali,“ reagoval na ocenenie spevák Tomáš Ortel.

    Zamierené na Židov aj moslimov

    Kapela je totiž kritizovaná za xenofóbne a rasistické texty. V posledných rokoch sa preslávila napríklad songom Mešita. Pieseň s textom: „Cítím se podveden, když ti, co vedou zem, diskutovat chtěj s arabským vrahem. Xenofobní strach bije na poplach. Řeknu jen pár vět: Nechci multikulti svět!'“ si získala popularitu najmä v súvislosti s imigračnou krízou a vlnou teroristických útokov islamistov v Európe.

    Samotný Ortel začínal ako devätnásťročný v neonacistickej kapele Conflict 88, ktorá okrem iného spievala: „Probuďte se válečníci bílý Evropy, sražte konečně na kolena ty židovský psy.“

    Z videoklipu kapely Ortel (Zdroj: Reprofoto Youtube).

    Umelci v konflikte

    Už v priebehu večera sa pre ocenenie skupiny Ortel začali hlasno ozývať niektorí z účastníkov slávnostnej udalosti. Raper Radek Banga opustil s manželkou na protest sálu, rovnako tak herečka Iva Pazderková. Spevák Ben Cristovao sa do divadla z rovnakých dôvodov nemal ani záujem dostaviť.

    Ortela si však neskôr zastala známa speváčka Lucie Bílá. „Žijeme v krásnej krajine, kde by sme si mali vážiť jeden druhého. Gesto Radka Bangu bolo veľmi zbytočné. Sú veci, ktoré sa nehovoria verejne, ale mali by sa hovoriť v súkromí,“ reagovala Lucie Bílá pre Blesk.cz na protestný odchod Radka Bangu zo sály.

    Na sociálnych sieťach sa v reakcii na jej slová ozvala plejáda osobností českého verejného priestoru. „Nehovorme si to potichu, ale pekne nahlas. Lucie Bílá je blbá krava!nebral si servítky pred ústa svojrázny komentátor verejného diania a hudobník Quido Černý. „Povedzme si to pekne v súkromí – ona tá Bílá bola vždy blbá…“ pridala sa dobrovoľná aktivistka Eva Zahradníčková, ktorá chodí pomáhať utečencom do cudziny. Divadelník David Drábek si s Luciou Bílou poradil takto: „Zaňáková je 3,14ča.“

    „Lucie Bílá dnešnou úbohou reakciou na príkladný čin Radka Bangu ohľadom Ortela len znovu preukázala, že je taká Bohdalka pre mladšie generácie, ktorá vlezie každému prezidentovi kamkoľvek, napríklad aj Zemanovi po medailu na Hrad. Prečo ju neprevzala v súkromí? Nuž to sú tie neposedné tenisky, Zaňáková, čo?“ ozval sa aj hudobný a filmový kritik Jan Rejžek.

    Šéfredaktor Respektu Erik Tabery si pomohol prirovnaním z obdobia prvej republiky. „Ja si myslím, že v tom je povedané všetko. Je to veľký kus našich dejín. Trebárs keď Huga Haasa – aby sme zostali pri kultúre – vyhodili z Národného divadla jeho kolegovia (ešte pred príchodom nacistov), pretože bol Žid. Veľmi veľa ľudí mlčalo, tí lepší možno niečo namietali v súkromí. Ešte by som bral, že sa niekto na Slávikovi neozval, pretože nemá guráž alebo mu je to jedno. Ale kritizovať jedného z mála, čo tú odvahu mal, to už je šialené,“ tvrdí novinár.

    Brať život s nadhľadom?

    Podobne ako Bílá však zareagovala aj ďalšia známa speváčka Lucie Vondráčková, ktorá vyhlásila, že rovnako ako v živote aj v hudbe by sme mali mať čo najväčšiu pestrosť. „Berme život trochu s nadhľadom a humorom,“ vyjadrila sa.

    Jaroslav Těšínský, zástupca spoločnosti Musica Bohemica, ktorá je usporiadateľom ankety Slávik, vraj nesúhlasné reakcie chápe, zároveň ale dodáva: „Buďme radi, že žijeme v slobodnej krajine, kde má každý právo svoj názor prejaviť. Domnievame sa však, že lepšie než obviňovať usporiadateľa ankety a volať po cenzúre a vylučovaní, by bolo riešiť uspokojivo problémy spoločnosti, v ktorých má hlasovanie pre toho či onoho príčinu.


     

    - Reklama -