Mladí inklinujú k radikálnym riešeniam. Bez štandardných strán by však štát len ťažko fungoval, hovorí šéf mladých národniarov

0
Maroš Pavlovič (Autor: Tibor Kuna)
Mládež SNS dnes oslavuje 1000 dní od svojho vzniku. Čo ste za ten čas dokázali?
 
Mládež SNS fungovala roky, no pre spory s bývalým vedením sa rozpadla. Po zvolení predsedu SNS Andreja Danka do funkcie sme ho oslovili s myšlienkou obnovenia mládežníckej organizácie strany, ktorá tvorí predpoklad pre aktivizáciu mladých národniarov, ich vzdelávanie a zapájanie sa do politického života. Z môjho pohľadu sme sa dokázali úspešne etablovať na trhu politických mládežníckych zoskupení, našli sme si svoje miesto a ponúkli alternatívu, ktorá chýbala. Ale najmä sme sa stretli s tisíckami ľudí po celom Slovensku, pýtali sa ich na názory a prezentovali SNS. Podporujeme stranu pri organizácii rôznych podujatí od snemov, konferencií, ale aj športových či kultúrnych podujatí. A, samozrejme, malou troškou sme sa pričinili aj o to, že z mimoparlamentnej strany je dnes vládna strana, ktorá môže napĺňať svoj program. 
 
Ako fungujete? Koľko máte členov?
 
Keďže som si v SNS prešiel všetkými úrovňami štruktúr a vnímal som to ako výbornú politickú školu, rozhodli sme sa takisto postupovať aj pri tvorení štatútu Mládeže SNS, na základe ktorého dnes fungujeme. Našou najväčšou výhodou je, že sme integrálnou súčasťou SNS, ktorá nie je oddeliteľná od strany. Naše orgány majú zastúpenie v orgánoch strany. Na tomto základe sedí okresný predseda Mládeže SNS v okresných štruktúrach, krajský predseda v krajských a ja ako predseda sedím v predsedníctve strany. Tento mechanizmus nám umožňuje reagovať na potreby strany a tiež v dialógu lahšie presadzovať potreby mladých ľudí žijúcich na Slovensku. Strana je tak v neustálom kontakte s mladými ľuďmi. Vo svojom fungovaní sa zameriavame najmä na akýsi servis členom SNS do 30 rokov, no v našich radoch sú aj členovia, ktorý majú menej ako 18 rokov a môžu tak lepšie spoznať reálie politiky už v pomerne mladom veku. Pri poslednom rozhovore pre PL som spomínal, že sme prekročili hranicu 120 členov a mal som sen, aby nás do konca roka bolo 200. Vyzerá to tak, že sa mi tento sen splní. 
 
Ste jej predsedom celý čas? Ako vnímate váš osobný príspevok pre rast tejto organizácie?
 
Členom Mládeže SNS som od 15 rokov, členom SNS som odo dňa 18. narodenín. Začínal som vo svojom rodisku v Topoľčanoch. Neskôr, keď som nastúpil na Právnicku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, som oslovil predsedu SNS Andreja Danka a ten na našu ponuku založenia mládežníckej organizácie pristúpil. Dňa 4. marca 2014, keď predsedníctvo SNS schválilo štatút Mládeže SNS, ma ustanovili do funkcie predsedu Mládeže SNS, v ktorej som dodnes. Je to pre mňa veľký záväzok a pre mladých sa snažím byť neustále k dispozícii. Pokiaľ ide o môj osobný príspevok, snažím sa byť vzorom každému mládežníkovi, snažím sa s nimi v maximálnej možnej miere komunikovať, každý z nich vie, že sa na mňa môže kedykoľvek bez problémov obrátiť. Som aj autorom myšlienky prepojenia štruktúr Mládeže SNS so štruktúrami SNS. Môžem sa pochváliť, že už teraz sú v radoch Mládeže SNS aj funkcionári SNS. 
 
SNS je strana, ktorá skôr oslovuje starších voličov. Súhlasíte s týmto tvrdením? Ako k vám chcete pritiahnuť mladých ľudí?
 
Uvedomujem si to. SNS je tradičná značka, ktorá je so slovenským národom spojená od roku 1871. Tieto tradičné hodnoty oslovujú skôr staršiu skupinu voličov, to však neznamená, že nemá čo ponúknuť mladým. Programové stretnutie, ktoré sa konalo 25. novembra 2016, bolo zamerané aj na túto otázku. Náš program sme postavili na troch pilieroch. Vzdelávací pilier, sociálny, respektíve dobrovoľnícky pilier, a akčný pilier. Každý z nich poskytuje dostatočnú možnosť sebarealizácie členov a mladých ľudí na Slovensku. Všetko je to však o vysvetľovaní a o komunikácii s mladými a s tými sa naši členovia stretávajú dennodenne, keďže sú rovesníci, takže všetko je v našich rukách. Veľmi ma tešia aj signály zvnútra SNS. Napríklad postoj predsedu Andreja Danka k IC vlakom, ktorým dal jasný signál, že mu mladí nie sú ľahostajní. Už teraz viem, že od neho môžeme čakať ešte veľa dobrých krokov v tejto oblasti a našou úlohou je byť mu čo najviac nápomocní. 
 
SNS sa neustále profiluje ako štandardná strana, je však všeobecným trendom, že mladí stále viac volia antisystémové sily. Ako sa vy pozeráte na tento trend?
 
Aj tento problém si uvedomujem. Všetko je to o osvete a vysvetľovaní. Je prirodzené, že mladí inklinujú k jednoduchším riešeniam a veľakrát, bohužiaľ, aj k radikálnym riešeniam. Istá forma rebelstva predsa k mladým prirodzene patrí. Máme vlastný pohľad na svet a chceme veci robiť inak, ako ich robili naši otcovia. Na to, aby sa tento fenomén zmenil, mladí potrebujú pozitívne vzory, a preto sa našich členov snažíme viesť touto cestou. 
 
Bez štandardných strán by štát asi len ťažko fungoval. Sú akýmsi malým štátom v štáte so svojimi štruktúrami, mechanizmami, pôsobením a systémom. Stranám dáva tento systém priestor poznať reálie na celom území Slovenska, prirodzeným demokratickým mechanizmom si môžu vybrať svojho lídra a legitimizujú tak jeho postoje. Hlas predsedu SNS je hlasom viac ako 7000 členov a viac ako 225 000 voličov. Asi sám uznáte, že presvedčiť 300 delegátov snemu oproti štyrom členom strany je podstatný rozdiel. Predseda štandardnej politickej strany zodpovedá svojej strane a vie, že sa o ňu môže kedykoľvek oprieť. Tento mechanizmus a systém treba vysvetľovať, stať sa jeho obhajcom a šíriť ho medzi ľudí. 
 
Pred niekoľkými dňami ste usporiadali Programové stretnutie Mládeže SNS, na ktorom ste ako najzásadnejší pilier predstavili vzdelávanie a podporu sociálnych a dobrovoľníckych aktivít. Čo to v praxi znamená?
 
Mládež SNS si osvojila heslo SNS – HRDO, ODBORNE, SLUŠNE. Na tom sme postavili aj koncepciu ďalšieho rozvoja Mládeže SNS. Žijeme v čase, keď je dôležité sústavné vzdelávanie sa. V rámci štatistík EÚ sme v tomto ukazovateli takmer na konci rebríčka. So vzdelaním je spojené aj ďalšie uplatnenie našich členov. Vytvára predpoklad na odbornú realizáciu programu strany a pripravuje mladých na politický život, ktorý, ako hovorí predseda SNS Andrej Danko, nie je čierno-biely. Preto je dôležité poznať jeho reálie a pochopiť jeho fungovanie. 
 
V rámci prvého piliera máme pripravené dva programy, jeden nesie názov Národná akadémia. Tento program je otestovaný a funkčný. V rámci Národnej akadémie sa členovia Mládeže SNS oboznamujú s históriou politiky a históriou strany. Pomáha im lepšie porozumieť mechanizmom fungovania politiky na všetkých úrovniach – od tej regionálnej po medzinárodnú. A v neposlednom rade im pomáha spoznať Slovensko, jeho krásy a osobitosti. 
 
Druhým programom je stážový program, ktorý je momentálne v rozvoji, lebo je potrebné, aby sme vedomosti vedeli aplikovať aj v praxi. Pokiaľ ide o dobrovoľnícke aktivity, majú svojím spôsobom tiež náučný charakter. Mladým jeho prostredníctvom ukazujeme dôležitosť konkrétnej pomoci konkrétnym ľuďom a učíme ich tak sociálnemu mysleniu. Plus, myslím si, že dobrovoľnícke aktivity k mladým jednoducho patria. Okrem iného sme na programovom stretnutí v Bratislave predstavili nové logo a nový štýl komunikácie Mládeže SNS. SNS postupovala v poslednom období míľovými krokmi, z mimoparlamentnej strany sa stala vládna strana a my sme museli na tento vývoj zareagovať. 
 
Ste ambiciózny človek, v mladom veku ste nielen predsedom Mládeže SNS, ale aj poslaneckým asistentom Antona Hrnka. Priznáte, kde by ste sa chceli vidieť o 10 či 20 rokov?
 
Držím sa zásady rob, čo máš, tam, kde si, s tým, čo máš. Antona Hrnka vnímam ako skvelého učiteľa a človeka, ktorý sa pričinil o samostatnosť Slovenskej republiky. Veľmi rád počúvam o udalostiach z čias rozdelenia Česko-Slovenska a o budovaní štátu, keď bol ešte v plienkach. Možnosť poznať našu históriu od jej priameho účastníka je veľmi obohacujúca a vzbudzuje vo mne veľkú hrdosť a na jej základne si uvedomujem, že len ten, kto pozná svoju históriu, má budúcnosť. Pokiaľ ide o moje osobné ambície, vždy sa snažím byť tam, kde ma treba a myslím, že to potvrdia aj spolupracovníci zo strany. Inak to nebude ani o 10 či 20 rokov. 
 
- Reklama -