BBC chcela divákom predstaviť životy obyčajných moslimov. Lenže úplne obyčajní nie sú a je z toho škandál

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Relácia dostala prezývku Big Brother pre moslimov a malo by sa v nej objaviť desať moslimov, ktorí zastávajú hraničné pohľady na svet okolo seba. Hlavnou hviezdou unikátnej reality šou by mal byť 35-ročný bývalý boxer Anthony Small alias Abdul Haqq, ktorý kedysi verejne vyjadroval podporu Islamskému štátu. Napokon minulý rok ho v tejto súvislosti obvinili z napojenia na ISIS, ale súd ho nakoniec oslobodil.

    Haqqa a spol. budú sledovať kamery BBC priamo v jeho dome. Ako píše britský denník Daily Mail, diváci tak budú môcť sledovať život britských moslimov prakticky od rána do večera. Kontroverzná televízna séria vzbudila rozruch medzi britskou verejnosťou aj bezpečnostnými expertmi. Samotný Haqq totiž udržiava priateľské vzťahy so známym radikálnym imámom Anjemom Choudarym, ktorého tento rok v júni po mnohých neúspešných pokusoch obvinili z podpory terorizmu.

    Dvojdielnu sériu Muslims Like Us by mala stanica vysielať v hlavnom vysielacom čase na BBC 2. Oslovení bezpečnostní experti zhodne označujú výber účastníkov reality šou verejnoprávnej stanice za „bezohľadný a nebezpečný“. BBC sa však háji tým, že v názorovom priereze desiatich vybraných moslimov by mal dostať priestor aj niekto ako niekdajší usvedčený podvodník a konvertita na islam Haqq.

    Životný príbeh Haqqa sa pritom vyvíjal správnym smerom a nádejný boxer zvíťazil v roku 2009 na majstrovstvách Commonwealthu v ľahkej strednej váhe. V 24 rokoch však konvertoval na islam, vzdal sa športovej kariéry a rozhodol sa pre kariéru „profesionálneho moslimského aktivistu“. Zúčastnil sa na demonštráciách proti vojne v Afganistane a dostal sa do kontaktu so spomínaným Choudarym. Pod vplyvom jeho kázania sa zradikalizoval a často vyjadroval svoju podporu ISIS.

    Na jednom z publikovaných videí dokonca ospravedlňoval sťatie amerického novinára Jamesa Foleyho. Zatiaľ sa mu však aj napriek jeho podpore radikálneho islamu darí unikať pred spravodlivosťou. Rovnako ako jeho vzor Choudaryho, Haqqa doposiaľ všetky súdy oslobodili. To z neho však podľa profesora z Centra bezpečnostných a spravodajských štúdií Anthonyho Gleesa nijako nesníma vinu. „BBC robí chybu. Haqq verejne podporuje zámery islamistov a schvaľoval teroristické útoky v Londýne,“ uviedol.

    „Haqq nie je niekto, komu by sa mala dostávať publicita na obrazovkách televízie, ktorú financujú daňoví poplatníci. Vzhľadom na teroristické hrozby by sme mali byť veľmi opatrní a nemali by sme dávať v médiách priestor radikálnym moslimom,“ myslí si Adam Deen z think tanku Quilliam Foundation, ktorý sa venuje boju proti islamskému extrémizmu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -