V parlamente si už odsedeli roky. Ktorí politici patria medzi poslaneckých matadorov?

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Dnešní tridsiatnici boli ešte žiakmi základnej školy a oni už boli členmi parlamentu. Reč je o slovenských poslancoch-rekordéroch, ktorí strávili v národnej rade najdlhšie obdobie. Niektorí z nich sú politicky aktívni dodnes, iní sa z očí verejnosti či už dobrovoľne, alebo nedobrovoľne vytratili.

    Jedinými dvoma politikmi, ktorých si občania zvolili v každých voľbách v novodobej histórii krajiny, sú Belá Bugár a Robert Fico. Poradiu najvytrvalejších politikov kraľuje práve podpredseda NR SR a líder strany Most-Híd Béla Bugár. K dnešnému dňu si v parlamente odslúžil už úctyhodných 8086 dní!

    Súčasného premiéra a šéfa strany Smer Roberta Fica pritom nenájdeme ani v elitnej pätnástke. Dôvod? „Robert Fico, ktorý bol tiež sedemkrát zvolený, okrem parlamentu pomerne dlho sedel aj vo vláde,“ pripomína vo svojom vydaní denník Nový Čas.

    Druhá a tretia priečka patrí kresťanským demokratom Pavlovi Hrušovskému (7819 dní) a Júliusovi Brockovi (7778 dní). Ani jeden z nich však v parlamente už nesedí. Na „zemiakovej“ štvrtej priečke skončil stále aktívny smerácky poslanec Dušan Jarjabek. Ten sa do parlamentu posadil po prvý raz koncom septembra 1998.

    Z ďalších terajších poslancov figurujú v pomyselnom rebríčku Top 15 ešte traja poslanci. Vladimír Faič a Róbert Madej zo Smeru, ako aj Gábor Gál z Most-Híd. V rebríčku nájdeme aj dve ženy. Na 6. mieste figuruje Mária Sabolová (6320 dní) a na 10. priečke nájdeme Ľudmilu Muškovú (5728 dní).

    - Reklama -