Vznikne z Progresívneho Slovenska politická strana? Ohrozia Smer či oslabia liberálov? Baránek objasnil, ako sa to celé skončí

    0
    Slogan OZ Progresívne Slovensko (Autor: progresivne.sk)

    Dubéci uviedol, že na začiatok budúceho roka pripravujú viacero podujatí, v rámci ktorých chcú OZ predstaviť verejnosti. „Ideme sa pokúsiť presadiť našu víziu Slovenska ako občianske združenie. O iných alternatívach zatiaľ nemá zmysel špekulovať.“

    V Progresívnom Slovensku veria, že môžu dosiahnuť svoje ciele aj z pozície občianskeho združenia: „V dnešnej situácii sa chceme zamerať predovšetkým na presadzovanie progresívnych riešení spoločenských problémov a vytvorenie komunity ľudí, ktorí tento prístup zdieľajú,“ tvrdí Dubéci.

    Osobnosti spája kritický pohľad na súčasné dianie 

    Novinkou je spustenie webu progresivne.sk. Medzi členmi správnej rady sú okrem Štefunka a Dubéciho napríklad zakladateľka najväčšieho slovenského podujatia pre inovatívne firmy Startup Awards Michaela Jacová, zakladateľ WebSupportu Michal Truban, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová či zakladajúci managing partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Radovan Pala.

    „Mali sme eminentný záujem o osobnosti, ktoré sú ľudsky i odborne rešpektované vo svojich komunitách, majú bohaté skúsenosti zo Slovenska aj zo zahraničia, zdieľajú rovnaké hodnoty a chcú sa občiansky angažovať. Sme veľmi radi, že práve takýchto ľudí sa nám do Správnej rady OZ Progresívne Slovensko poradilo získať. Všetci členovia rady zdieľajú kritický pohľad na súčasné dianie a politickú situáciu na Slovensku, ale rovnako zdieľajú aj veľké odhodlanie niečo s týmto neuspokojivým stavom spraviť,“ povedal nám Dubéci, ktorý je uvedený ako kontaktná osoba pre médiá.

    Progresívnemu Slovensku vyjadrili podporu aj spoluvlastník softvérovej firmy Eset Anton Zajac alebo spolumajiteľ internetového kníhkupectva Martinus.sk Michal Meško.

    Nemajú ambíciu spolupracovať so súčasnými politikmi

    Dnes ani v najbližšom období nemajú v Progresívnom Slovensku ambíciu osloviť so spoluprácou niekoho z aktívnych slovenských politikov.

    „Nedovolím si špekulovať o možných sympatizantoch medzi politikmi. Takto nad tým ani nepremýšľame. Náš cieľ je primárne komunikovať so širšou verejnosťou,“ vysvetlil Dubéci.

    Baránek: Vznikne politická strana

    Politický analytik Ján Baránek predpokladá, že z Progresívneho Slovenska vznikne politická strana. „Zrejme je to zatiaľ v polohe občianskeho združenia, aby nabrali ľudí a nemuseli priamo budovať politickú stranu, štruktúry a podobne.“

    Podľa Baránka by združenie a neskôr prípadná politická strana mohli osloviť liberálne zmýšľajúcich voličov, postavenie Smeru by však nemala ohroziť. „Do úvahy pripadajú nejakí voliči Sasky a časť bývalých voličov SDKÚ.“

    V súvislosti s Progresívnym Slovenskom sa hovorilo o možnej spolupráci s poslancom za SaS Martinom Poliačikom. „To je predčasné špekulovať, keď to ešte nie je politická strana. Do úvahy by zo súčasnej scény pripadal Poliačik alebo liberáli zo SaS, ktorí sa nestotožňujú so Sulíkovou rétorikou. Možno aj niektorí bývalí členovia SDĽ, či už politicky činní, alebo nečinní,“ uviedol Baránek pre Parlamentné listy. 

    - Reklama -