Bývalí úhlavní nepriatelia z čias studenej vojny sa opäť stretnú. Pripravuje sa nové zasadnutie Rady NATO-Rusko

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Alexej Meškov pred dvoma týždňami uviedol, že zasadnutie Rady NATO-Rusko na úrovni veľvyslancov by sa mohlo konať ešte pred koncom novembra.

    Posledné takéto stretnutie bolo 13. júla v Bruseli. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po rokovaní veľvyslancov oboch strán povedal, že Rusko je pripravené uplatniť opatrenia pre bezpečnosť vzdušného priestoru nad Baltským morom, kde sa už niekoľkokrát tesne minuli ruské stíhačky s americkými lietadlami.

    Stoltenberg vtedy takisto uviedol, že medzi NATO a Ruskom stále pretrvávajú “hlboké a vytrvalé nezhody”, a to najmä vo veci krízy na Ukrajine. Predtým sa schôdzka Rady NATO-Rusko konala v apríli, a to po takmer dvojročnej prestávke.

    Vzťahy medzi Moskvou a NATO sa totiž razantne zhoršili v dôsledku ruskej anexie Krymského polostrova a zasahovania do vývoja na východe Ukrajiny v roku 2014. NATO následne prerušilo praktickú spoluprácu s Moskvou.

    Rada NATO-Rusko vznikla v roku 2002 ako fórum na konzultácie týchto dvoch bývalých úhlavných nepriateľov z čias studenej vojny.

    - Reklama -