Fiasko ministerstva spravodlivosti? Elektronické náramky stáli milióny, teraz zapadajú prachom

    0
    Väznica v Ilave. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Kapacity slovenských väzení nie sú nekonečné. Práve tento problém malo sčasti vyriešiť zavedenie elektronických náramkov pre previnilcov, ktorí by si svoj trest odpykali aj pomocou domáceho väzenia. Dvetisíc náramkov vyšlo rezort ešte pod taktovkou Tomáša Boreca poriadne mastne, na 22 miliónov eur. V súčasnosti by ich mala využívať len hŕstka väzňov. „Aktuálne máme tridsať monitorovaných osôb v rámci výkonu alternatívneho trestu,“ prezradil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

    Nákup miliónových náramkov, na ktoré v súčasnosti sadá prach, má preveriť NKÚ. Výsledky úradu by mali byť známe v budúcom roku. „Je vo verejnom záujme, aby sa prínosy a úspory, ktoré projekt prináša, využili v čo najväčšej miere, a bolo by chybou rezignovať na tieto snahy len preto, že ide o projekt, ktorý nepresadilo súčasné vedenie,“ myslí si exminister Borec.

    Fasovanie náramkov väzňom do určitej miery brzdia aj súdy. Pre sudcov je jednoduchšie, ak kriminálnikov pošlú do klasických väzníc. Každý jeden prípad by sa totižto musel posudzovať zvlášť a nakopila by sa tak administratíva a práca s ňou spojená.

    - Reklama -