Horúci týždeň v parlamente. Na rad opäť príde rokovák. Začína sa už zajtra

    0
    Ilustračná fotografia: parlament (Autor: TASR)

    Pondelok (28.11.) výnimočne nebude voľným dňom, poslanci sa už skôr dohodli, že budú zasadať. Rokovací týždeň však skončia už vo štvrtok (1.12.), keďže v tento deň sa začína stretnutie predsedov výborov pre hospodárske záležitosti parlamentov členských štátov EÚ na tému Energetickej únie, a v piatok (2.12.) bude voľno. V pondelok sa však o ničom nerozhodne, keďže v tento deň sa nebude hlasovať. Takýto postup štandardne znamená nižšiu účasť poslancov na rokovaní.

    Zákon roka sa nevyhol niekoľkým divadelným predstaveniam 

    Definitívne hlasovanie o zákone roka tak príde na rad v utorok (29.12.). Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) po skončení trojdňovej rozpravy k rozpočtu vyhlásil, že diskusia o zákone roka bola odborná, aj keď “ani tento rok sme sa nevyhli niekoľkým divadelným predstaveniam”. Reagoval aj na vyjadrenia opozičných poslancov, ktorí vládu kritizovali, že sa rozhodla oddialiť vyrovnané hospodárenie. Rozpočet počíta s prebytkom až v roku 2019. “V súlade s preventívnou časťou Paktu stability a rastu pri rešpektovaní vládou definovaných priorít došlo k posunu dosiahnutia strednodobého cieľa. Bolo to spomenuté aj v programovom vyhlásení vlády. Nemôže to byť pre vás žiadna novinka,” odkázal opozícii v pléne Kažimír.

    Kontroverzný rokovací poriadok

    Do pléna sa opätovne dostala koaličná novela Rokovacieho poriadku NR SR, ktorú prezident Kiska vetoval ako celok. To znamená, že poslanci nemôžu vo vrátenom zákone urobiť žiadne zmeny a buď ho minimálne 76 hlasmi schvália v pôvodnom znení, alebo právna norma neprejde. Novele, ktorá mala napr. stanoviť maximálny čas pre vystúpenia v rozprave či zakázať audiovizuálne pomôcky v rokovacej sále, Kiska vyčíta, že postup, aký zvolili jej predkladatelia pred a počas jej prijímania, môže byť neprimeraným politickým tlakom aktuálnej vládnej väčšiny zameraným na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou. A teda aj zásahom do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu.

    Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu (26.11.) v Slovenskom rozhlase naznačil, že koalícia veto hlavy štátu prelomí, keďže podľa predsedu vlády išlo zo strany Kisku o nezmyselné veto. “Nechápem, čo sa prezident stará do života NR SR. To je predsa vnútorný život Národnej rady. Verím, že tento zákon bude bezproblémovo schválený a že pomôže k väčšiemu poriadku v Národnej rade,” povedal Fico. Veto by mal podľa neho prezident používať v iných prípadoch, nie v prípade vnútorného života parlamentu.

    Zmení sa voľba županov?

    Na 11. schôdzi parlamentu je zaradený aj návrh Smeru-SD a Mosta-Híd na zmenu súčasnej dvojkolovej voľby predsedov vyšších územných celkov na jednokolovú. Víťazom sa tak má stať kandidát, ktorý získa najviac hlasov, pričom druhé kolo s dvoma najlepšími sa organizovať nebude. Smer-SD a Most-Híd argumentujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. “Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov,” vysvetlili.

    Do programu 11. schôdze pléna bolo pôvodne zaradených 65 bodov, poslanci musia otvoriť ešte 45 z nich. Súčasťou zoznamu je napr. aj mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd postupom policajných orgánov. V nej ombudsmanka vyčíta využívanie priestorov na obmedzenie osobnej slobody osôb na policajných staniciach, ktoré však nie sú celami a neplatí v nich právny režim.

    - Reklama -