Pred 95 rokmi sa narodil Alexander Dubček. Jeho syn Milan prezrádza: Nebol iba náš, bol všetkých

    0
    Alexander Dubček, líder Pražskej jari (Autor: archív PD)

    “Možno je našou povinnosťou trochu viac pripomínať, ako žil, kde pôsobil, a dávať predovšetkým našej strednej a mladšej generácii množstvo podnetov z jeho mimoriadne aktívneho života,” poznamenal premiér, podľa ktorého môže byť Slovensko hrdé, že malo Dubčeka, že malo velikána, ktorý dokazoval v 60. a 70. rokoch európsky a svetový rozmer. 

    “Myslím si, že myšlienka politiky s ľudskou tvárou, v roku 1968, politika socializmu s ľudskou tvárou, bola famózna. Predstavovala neuveriteľnú alternatívu tvrdému kapitalizmu, a preto aj bola taká populárna. Preto by som bol veľmi rád, keby inšpirácia, ktorá je v tomto pojme, sa dala preniesť aj do súčasnosti a bol by som veľmi rád, keby aj politika na Slovensku mala svoju ľudskú tvár,” podotkol Fico. Podľa neho sa musí dnes venovať podstatne väčšia pozornosť sociálnej stránke trhového hospodárstva. “Ja preto vždy budem vnímať všetky vyjadrenia, všetky počiny Alexandra Dubčeka ako veci, ktoré sú neuveriteľne dôležité aj pre súčasnú svetovú budúcnosť,” dodal. 

    Spomienkového podujatia v Uhrovci sa zúčastnili i synovia Alexandra Dubčeka, Milan a Pavol. Milan Dubček podľa svojich slov pociťuje hrdosť na otca. “Ja som pracoval aj v diplomacii a skutočne mnohí kolegovia z rôznych kútov sveta, keď som povedal, že Alexander Dubček je môj otec, tak úplne z toho boli vo vytržení… Dubček bol osobnosťou od Argentíny po Indiu, Japonsko, tak je to príjemný pocit, je to pocit hrdosti samozrejme,” povedal. Otec, ako uviedol Pavol Dubček, bojoval za dôstojný život človeka. “Nebol iba náš, bol všetkých,” podotkol.  

    Súčasťou spomienkového podujatia bol i kultúrny program či vernisáž výstavy pod názvom Alexander Dubček, významná osobnosť moderných dejín Slovenska a európskej politiky, tiež premietanie filmových dokumentov o živote štátnika. Sprievodnými akciami boli i odborné semináre o živote a skutkoch Dubčeka. 

    - Reklama -