Má ešte šancu zvrátiť víťazstvo Trumpa? Clintonovej tím sa zapojil do snahy o prepočítanie hlasov

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    Prezidentská kandidátka zelených chce dať okrem prepočítať hlasy, odovzdané v prezidentských voľbách 8. novembra, v troch štátoch: vo Wisconsine, v Pensylvánii a Michigane. Zatiaľ jej žiadosti vyhovel len Wisconsin, kde by sa proces prerátavania mohol začať už na budúci týždeň. Clintonovej tím sa doposiaľ k Steinovej iniciatíve nevyjadroval. Dnes však jeho právny expert Marc Elias potvrdil, že sa na prepočítaní hlasov vo Wisconsine mieni podieľať. 

    “My sami sme nemali v úmysle využiť túto cestu, pretože sme neodhalili nijaké žalovateľné dôkazy o činnosti hackerov alebo o vonkajších pokusoch ovplyvniť hlasovaciu techniku. Keďže však bolo iniciované prepočítavanie vo Wisconsine, hodláme sa doň zapojiť,” napísal Elias na internetovej publikačnej platforme Medium. Podľa Eliasa chce Clintonovej štáb svojou účasťou prispieť k tomu, aby celý proces vo Wisconsine prebehol spôsobom férovým ku všetkým zúčastneným stranám. 

    V prípade, ak Steinová požiada o prerátanie hlasov aj v Michigane a v Pensylvánii, zvolí Clintonovej kampaň rovnaký prístup, zdôraznil Elias. Vo všetkých troch štátoch sa očakávalo víťazstvo Clintonovej, avšak napokon v nich tesne zvíťazil Trump. Ak by hlasy z týchto štátov predsa len išli na konto Clintonovej, prezidentkou by sa stala ona. Pri prepočítavaní hlasov sa však v USA obvykle neodhalí toľko chýb, aby to zmenilo pôvodný volebný výsledok. Zvrat v troch štátoch zároveň je tak vysoko nepravdepodobný.

    Samotný Marc Elias naznačil, že aj v Michigane, kde je rozdiel medzi Trumpom a Clintonovou najtesnejší, je zrejme príliš veľký na to, aby sa mohlo zmeniť poradie oboch kandidátov. “Výrazne to prevyšuje najväčší rozdiel, aký sa kedy podarilo zmeniť v dôsledku prepočítavania,” priznal Elias. Prepočítanie hlasov je však podľa neho dôležitou principiálnou otázkou, takže Clintonovej tím sa na ňom mieni podieľať a monitorovať ho. 

    - Reklama -