Smrť Fidela Castra. Toto sú najdôležitejšie momenty v živote kubánskeho vodcu

    0
    Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro (Autor: SITA)

    – 1985 – Castro sa zo zdravotných dôvodov vzdal fajčenia cigár.

    – 20. apríla 1994 – Havana dementovala správy zahraničných médií, podľa ktorých Castro utrpel závažnú zdravotnú príhodu podobnú srdcovému infarktu či krvácaniu do mozgu.

    – 1. septembra 1997 – Castro sa objavil na verejnosti a rozptýlil fámy o tom, že utrpel miernu mŕtvicu.

    – júl 1998 – Kubánka Elizabeth Trujillová, ktorá sa vydávala za Castrovu lekárku, na Kostarike uviedla, že kubánsky líder trpí smrteľnou mozgovou poruchou, hypertenzívnou encefalopatiou. Rozhnevaný Castro tvrdenia poprel. Neskôr sa ukázalo, že si ich Trujillová vymyslela.

    – 23. júna 2001 – Počas dvojhodinového prejavu Castro na pár sekúnd omdlel a klesol na rečnícky pult. Prebral sa v sanitke a o sedem minút sa vrátil, aby vyhlásil: “Cítim sa výborne.” Svoju náhlu slabosť pripísal horúčave a vyčerpanosti.

    – 29. júna 2001 – Castro objavil na čele 40.000 protiamerických demonštrantov a označil svoj zdravotný stav za “lepší, ako kedykoľvek predtým”.

    – 14. mája 2004 – Na čele pochodu proti americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi sa Castro opieral o jedného z pochodujúcich a zdalo sa, že chodí len s ťažkosťami.

    – 20. októbra 2004 – Castro sa po prejave na schodoch pred mauzóleom legendárneho revolucionára Che Guevaru v meste Santa Clara potkol a zlomil si ľavú nohu v kolene a pravú ruku. Niektoré detaily boli zverejnené: utrpel fraktúru jabĺčka v ľavom kolene na osem častí a ľahšiu zlomeninu pravého ramena. Počas trojhodinovej operácie, keď mu koleno spevnili pomocou titánových vlákien, odmietol celkovú anestéziu. Kubáncom odkázal, že správu krajiny má plne pod kontrolou.

    – 26. júla 2006 – Kubánskeho vodcu hospitalizovali s vnútorným krvácaním do tráviaceho traktu.

    – 31. júla 2006 – Castro dočasne poveril vedením krajiny svojho brata a dezignovaného nástupcu Raúla po tom, ako sa podrobil vážnemu operačnému zákroku.

    – 2. decembra 2006 – Castro sa nezúčastnil na odložených štátnych oslavách svojich 80. narodením, čo vyvolalo špekulácie o tom, že zomiera. Americká tajná služba CIA uviedla, že kubánsky líder trpí smrteľnou rakovinou.

    – 26. decembra 2006 – Španielsky lekár Jose Luís García Sabrido po prehliadke Castra uviedol, že pacient netrpí rakovinou a zotavuje sa z črevného ochorenia.

    – 15. januára 2007 – Podľa španielskych novín El País Castro trpel tzv. divertikulitídou, čiže zápalom vydutín v oblasti hrubého čreva.

    – 30. januára 2007 – Castro sa objavil na šesťminútovom videozázname. Stále pôsobil krehko, avšak očividne pribral na váhe.

    – 17. decembra 2007 – Kubánsky líder naznačil možnosť svojho odchodu z politiky keď uviedol, že sa nechce za každú cenu držať pri moci, ani prekážať v ceste mladším lídrom.

    – 24. januára 2008 – “Keď som v noci z 26. na 27. júla 2006 vážne ochorel, myslel som si, že prišiel môj koniec,” napísal Castro.

    – 19. februára 2008 – Castro poďakoval spoluobčanom za zvolenie do parlamentu a oznámil, že nebude ašpirovať na kľúčový post predsedu Štátnej rady a vrchného veliteľa ozbrojených síl. Zdôraznil, že tieto funkcie už v žiadnom prípade neprijme. 

    - Reklama -