Existujú absolútne relevantné dôvody, prečo usporiadať druhé referendum. Bývalí britskí premiéri spochybňujú brexit

    0
    Tony Blair, bývalý trojnásobný britský premiér (Autor: SITA)

    V priebehu jedného dňa bývalí premiéri Spojeného kráľovstva Tony Blair a John Major nezávisle spochybnili vystúpenie Británie z EÚ. Podľa Majora 48 % Britov, ktorí chcú zostať v Únii, by nemalo byť podrobených tyranii väčšiny, ktorá odhlasovala brexit. Major si myslí, že aj ich názory by mali byť brané do úvahy pri rozhodovaní, ako Británia skutočne vystúpi z EÚ.

    Bývalý premiér sa vyjadril, že akceptuje fakt, že Británia nezostane plnohodnotným členom Únie, je ale presvedčený, že by sa mala krajina snažiť zostať EÚ a jednotnému trhu čo najbližšie. Nie je však ochotný akceptovať, že názor Britov, ktorí hlasovali za zotrvanie v EÚ, by mal byť pri nastavovaní podmienok odchodu prehliadaný. „Počul som názory, že tých 48 % by nemalo mať v tom, čo sa bude diať, už žiadne slovo, to mi však príde ako veľmi ťažko akceptovateľné. Tyrania väčšiny by nemala byť v tejto demokracii aplikovaná,“ vyhlásil. Podľa Majora teda existujú absolútne relevantné dôvody, prečo usporiadať v otázke brexitu druhé referendum, v ktorom sa bude hlasovať o podmienkach, za akých by mala krajina Úniu opustiť.

    Možnosť, že by bol brexit zastavený, pripúšťa aj bývalý premiér Tony Blair. Blair síce nepredpokladá, že by malo k tomuto dôjsť, no ako možnosť to zatiaľ nezavrhuje. Hovorí totiž, že teraz, keď Briti skutočne vidia a môžu na vlastnej koži okúsiť, čo všetko vystúpenie z EÚ vlastne obsahuje, môžu svoje rozhodnutie prehodnotiť.

    Takáto situácia môže podľa Blaira nastať hneď v dvoch prípadoch. Buď Británia zotrvá v zóne voľného obchodu a bude musieť pristúpiť na podmienky EÚ, ktoré budú vo výsledku také, akoby ani z Únie nevystúpila. Alebo podmienky EÚ odmietne, a tým si zatvorí dvere aj na spoločný trh, a utrpí poriadnu ekonomickú ranu. A potom si Briti prehodnotia, či to stálo za to.

    Blair aj Major boli už počas výkonu svojej funkcie proeurópsky naladení premiéri. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -