Lajčák o Hlávkovej: Nemohla nič vedieť, bola iba referentka. Ona mu kontruje: Pracovala som o 8 tried vyššie

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Ministerstvo zahraničných vecí vrátane ministra Lajčáka opakovane označuje bývalú zamestnankyňu Zuzanu Hlávkovú, ktorá upozornila na podozrivé praktiky v rezorte, za obyčajnú referentku. Rezort chce takto poukázať na to, že z tejto pozície nemala prístup k informáciám, o ktoré sa opierajú jej tvrdenia, a teda jej tvrdenia vychádzajú podľa Lajčáka len z pocitov, ktoré nadobudla na základe čiastkových informácií, ku ktorým prístup mala.

    Skutočnosť je ale trochu iná. Denník SME mal možnosť nahliadnuť do pracovnej zmluvy slečny Hlávkovej a z tej jasne vyplýva, že Hlávková nikdy pozíciu referentky nezastávala, jej skutočná funkcia na ministerstve bola, naopak, pomerne vysoká. Hlávková mala zmluvu uzavretú na funkciu štátny radca v odbore pre komunikáciu a prezentáciu. Zákon o štátnej službe definuje v platovej tabuľke jedenásť pozícií. Pozícia referent je najnižšia z nich, zatiaľ čo funkcia, ktorú zastávala Hlávková, je o osem priečok vyššie, teda medzi najvrchnejšími pozíciami.

    Bývalý šéf Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai je presvedčený, že takýmto tendenčným zavádzaním verejnosti ministerstvo zľahčuje Hlávkovej zaradenie v rezorte. Šéf Transparency International Gabriel Šípoš vidí vec rovnako a tvrdí, že ministerstvo sa snaží touto cestou podkopávať jej autoritu a čistotu úmyslov namiesto toho, aby samo predložilo fakty.

    Závideniahodná hodinová mzda mediálnych poradcov

    Zaujímavé je aj to, že bývalá markizácka riaditeľka Zuzana Ťapáková, okolo ktorej sa celá kauza na ministerstve točí, stále zotrváva vo funkcii externej mediálnej poradkyne, ktorú vykonávala aj počas príprav predsedníctva. Zmluvu s ňou rezort predĺžil začiatkom tohto mesiaca, a to zatiaľ do mája 2017. Ťapáková za svoju prácu na ministerstve poberá plat viac ako 2 000 eur mesačne, čo je však zaujímavejšie, je fakt, že podľa Lajčákových vlastných slov pôsobí Ťapáková v rezorte na dohodu o pracovnej činnosti. Na túto dohodu však podľa zákona môže zamestnanec odpracovať iba 10 hodín do týždňa. V praxi to znamená, že Ťapáková môže odrobiť maximálne 40 hodín mesačne a pri výške jej platu je teda jej hodinová mzda vyše 50 eur na hodinu.

    Podľa viacerých PR agentúr však takáto suma nie je neprimeraná a v závislosti od skúseností poradcu môže byť dokonca aj vyššia.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -