Možno to aj prešetríme, ale až budúci rok. Zodpovedné úrady odkladajú vyšetrovanie kauzy na Lajčákovom ministerstve

    0
    Zuzana Hlávková (Autor: parlamentnélisty.sk)

    Vyšetrovanie kauzy slovenského predsedníctva a agentúry Evka sa akosi nie a nie rozbehnúť. Aj napriek tomu, že ministerstvo zahraničných vecí vie o podozreniach už od februára, žiadne kroky na vyšetrenie kauzy dosiaľ podniknuté neboli. Ak sa vôbec nejaké vyšetrovanie začne, počkáme si na to minimálne do budúceho roku, to už však bude takmer rok, odkedy boli podozrenia vznesené. Oznamovateľka Zuzana Hlávková upozornila oficiálne listom na podozrenia 29. februára 2016. Informácie priniesol denník SME.

    Najvyšší kontrolný úrad, ktorý by mal šetrenie v tejto veci vykonávať, uviedol vo svojom stanovisku pre Transparency International, že záležitosťou sa bude zaoberať keď tak najskôr budúci rok. „Rozhodnutie o zriadení mimoriadnej kontroly naším úradom môžete očakávať v prvej polovici budúceho roka.“ O šetrenie NKÚ pritom požiadala aj generálna prokuratúra a sám minister Lajčák, prečo sa záležitosťou chce úrad zaoberať až budúci rok, preto známe nie je. Transparency poukazuje na to, že NKÚ má 330 zamestnancov a osemmiliónový rozpočet, takže nedostatkom zdrojov netrpí, a preto nevidí dôvod na to, aby bolo vyšetrovanie odkladané.

    Polícia sa do vyšetrovania zatiaľ púšťať neplánuje. Vo svojom vyjadrení uviedlo Prezídium Policajného zboru, že záležitosťou sa bude zaoberať najskôr po kontrole NKÚ a Úradu pre verejnú obstarávanie, ak budú zistené podozrenia zo spáchania trestného činu. Úrad pre verejné obstarávanie podnet na začatie kontroly v súčasnosti posudzuje, ako uviedol jeho hovorca Ján Mažgút.

    Predseda vlády Fico si v stredu na tlačovej konferencii ku kauze ponadával na novinárov, no o vyšetrovaní nepovedal nič. Kauzu označil za útok na slovenské predsedníctvo.

    Transparency International, ktorá sa kauzou zaoberá, vyjadrila poľutovanie nad takýmto postupom kompetentných orgánov. „Škoda, dúfali sme, že to zoberú vážnejšie, keď už ide o taký prudký útok na dobré meno slovenského predsedníctva,“ píše organizácia vo svojom stanovisku.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -