Etnické čistky voči moslimom? OSN prišla s vážnym obvinením

    0
    Ilustračné foto: moslimské deti (Autor: SITA)

    Mjanmarská vláda vykonáva operácie zamerané proti povstalcom od októbra, keď došlo ku koordinovaným útokom na pohraničnú stráž, spáchanie zločinov však vláda odmieta a tvrdí, že Rohingovia sami podpaľujú svoje domy. Novinári a humanitárni pracovníci majú zákaz vstúpiť do Jakchainského štátu.

    Rohingovia, ktorých je približne milión, sú vnímaní mnohými z mjanmarskej budhistickej majority ako ilegálni migranti z Bangladéša. Hoci oficiálnou politikou Bangladéša je nepovoľovať ilegálnym migrantom prekračovať štátnu hranicu, tamojší rezort diplomacie potvrdil, že v krajine našli útočisko tisíce Rohingov.

    Bezpečnostné sily v Mjanmarsku podľa McKissicka “zabíjajú mužov, masakrujú deti, znásilňujú ženy, vypaľujú dediny a nútia týchto ľudí prekračovať pohraničnú rieku”.

    V Mjanmarsku sa vlani na jeseň konali prvé slobodné voľby za uplynulých 25 rokov. Jednoznačné víťazstvo v nich zaznamenala bojovníčka za ľudské práva Aun Schan Su Ťij a jej Národná liga za demokraciu (NLD). 

    Po voľbách prijala post šéfky diplomacie a hlavnej štátnej radkyne, čo je v Mjanmarsku de facto predsedníčka vlády. Jej kabinet však čelí medzinárodnej kritike ohľadom alarmujúcej situácie Rohingov v Jakchainskom štáte.


     

    - Reklama -