Pozor na Vianoce. ISIS a al-Káida údajne plánujú počas osláv teroristické útoky

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Varovanie prišlo len pár dní potom, ako francúzska protiteroristická polícia zabavila niekoľko nelegálnych zbraní a zatkla sedem ľudí, ktorí dostávali pokyny zo Sýrie a mali údajne v pláne zaútočiť počas vianočných podujatí.

    S dôrazom na nadchádzajúcu sezónu dovoleniek a sprievodné sviatočné akcie, americké ministerstvo zahraničia vo Washingtone D. C. varovalo pred možnou hrozbou organizovaných teroristických útokov podobných tým v Paríži a v Bruseli počas minulého roka. Rovnako tak prízvukovalo hrozbu možných útokov takzvaných osamelých vlkov.

    Občania by si tiež mali byť podľa odporúčaní ministerstva vedomí možnosti, že extrémistickí sympatizanti alebo zradikalizovaní extrémisti môžu zaútočiť počas tohto sviatočného obdobia aj bez akéhokoľvek varovania. Džihádisti môžu podľa nich použiť aj nekonvenčné zbrane a útoky môžu byť motivované oficiálnou agendou ISIS aj súkromnými motívmi útočníkov.

    „Občania USA by mali byť obozretní pri účasti na veľkých podujatiach, návštevách turistických lokalít, cestovaní verejnou dopravou aj pri návštevách bohoslužieb, reštaurácií, hotelov, atď.,“ píše sa v správe ministerstva.

    Teroristi zadržaní začiatkom týždňa vo Francúzsku boli francúzskeho, marockého a afganského pôvodu a mali v pláne zaútočiť v Štrasburgu a Marseille, pričom rozkazy prijímali zo Sýrie, píše francúzsky denník Le Parisien. Štyroch mužov cez víkend zadržali v Štrasburgu. Polícia u nich počas domových prehliadok zaistila štyri pištole a samopal. Tiež zaistili niekoľko mobilných telefónov, SIM karty, zašifrovaný softvér pre zasielanie správ a džihádistické propagačné materiály. Ďalších troch podozrivých zatkli v Marseilles. Jeden z mužov, pomenovaný ako B. Yassin, bol štátny úradník v miestnej základnej škole. Predpokladá sa, že styky s teroristami získal, keď cestoval v roku 2015 do Sýrie.

    Patrick Calvary, generálny riaditeľ francúzskych interných bezpečnostných operácií, varoval pred “temným obdobím”, počas ktorého “sa naši nepriatelia nezastavia pred ničím, aby sa pokúsili nás terorizovať”. Dodal zároveň, že “miera ohrozenia je taká, že nemôžeme zaspať na vavrínoch, musíme zdvojnásobiť ostražitosť”.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -