Východné Nemecko: Ľud prehovoril. Vláda je zhrozená

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo v celoštátnom meradle považuje príliv cudzincov za ohrozenie Nemecka len 18 % obyvateľov, v samotnom Sasku zastáva tento názor 58 % ľudí. Značný rozdiel panuje aj v otázke, či by mali byť moslimovia vyňatí z migrácie smerujúcej do Nemecka. V priemere si to myslí len 16 % ľudí, ale v Sasku ich je takmer trikrát viac. Sasi sa ďalej vo zvýšenej miere domnievajú, že Nemci sú všeobecne nadradení ostatným národom. Tvrdí to 18 % z nich, čo je viac ako dvojnásobok celoštátneho „priemeru“.

    Sasi sú unikátni aj v čisto politickej oblasti. Až 62 % z nich zastáva názor, že krajina potrebuje silnú vládu, ktorá zjednotí národ, zatiaľ čo celoštátne s týmto postojom súhlasí len 23 % obyvateľov. Jedenásť percent saských respondentov potom považuje diktátorský režim za „formu vlády, v ktorej stojí v popredí hájenie národných záujmov“. To je dvojnásobok počtu respondentov zo všetkých spolkových krajín. Viac ako polovica obyvateľov Saska súhlasí s tvrdením, že treba rozhodnejšie hájiť záujmy Nemecka voči ostatným krajinám.

    Priamo v Sasku zaisťovala prieskum spoločnosť Dimap v období od augusta do septembra. V rámci prieskumu oslovila asi 1 000 respondentov vo veku viac ako osemnásť rokov. „Výsledky prieskumu sú pomerne desivé,“ cituje nemecký denník vyjadrenie saskej ministerky školstva Brunhild Kurthovej z CDU, ktorá v reakcii na prieskum navrhla ako prvý krok k náprave skvalitnenie občianskej výchovy v saských školách.

    Výsledky prieskumu súčasne napovedajú, že Sasi sú viac ako iní obyvatelia spolkových krajín hrdí na miesto, kde žijú. Až 85 % respondentov súhlasilo s tvrdením, že Sasko môže byť hrdé na to, čo dosiahlo po roku 1990. Zároveň si však takmer polovica z nich myslí, že zjednotenie Nemecka so sebou prinieslo aj veľa nových krívd. Vládnuci politici sú na tom v očiach svojich voličov pomerne dobre. S premiérom Tillichom (CDU) je spokojných 58 % Sasov a s vládou 61 % z nich.

    Napriek tomu zostáva otázkou, či sa súčasná koalícia v zložení CDU – SPD udrží aj po lokálnych voľbách v roku 2019. Do nich je síce ešte relatívne ďaleko, ale aktuálne by volilo CDU 34 % voličov a SPD len 12 % z nich. Oveľa lepšie je na tom Alternative für Deutschland (AfD), ktorá by získala 25 % hlasov, a v prípade spolupráce s CDU by vznikla veľmi silná a stabilná koalícia. Naopak podpora Die Linke klesla na 16 % a Zelení sa stále pohybujú na približne 7 %.

    Ambície AfD sú v Slobodnom štáte Sasko veľmi vysoké, pretože budúci rok bude v celoštátnych voľbách kandidovať za volebný okrsok Saské Švajčiarsko a Krušné hory šéfka strany Frauke Petryová. Ak sa podarí Alternative für Deutschland naplniť očakávania a vo voľbách do Bundestagu uspieť, zrejme dôjde k jej ďalšiemu posilneniu aj „doma“ v Sasku. V takom prípade by sa prípadná koalícia s CDU po roku 2019 javila ako celkom reálna možnosť.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -