Ak sa chcete spoliehať len na EÚ, Boh vám pomáhaj, odkazuje bývalý veľvyslanec Európanom

    0
    John Bolton, bývalý veľvyslanec USA pri OSN (Autor: TASR)

    Bývalý veľvyslanec poukazuje na to, že v priebehu posledných 20 rokov sa myšlienka spoločnej európskej armády objavuje stále znovu a znovu. Síce prevažne v rovine hypotetickej, no podľa neho, ak sa EÚ skutočne dostane do bodu, keď dosiahne niečo konkrétne, znamenalo by to priame ohrozenie fungovania Severoatlantickej aliancie. „Bola by to dýka namierená na srdce NATO,“ prehlásil.

    Bolton nápad spoločnej armády EÚ zahrnul do jeho celkovej kritiky Európskej únie oproti NATO vo svojom nedávnom článku s názvom Nový poriadok je naša šanca držať krok v rýchlo sa meniacom svete. Poznamenal v ňom okrem iného, že jedným z podstatných rozdielov medzi oboma organizáciami je, že NATO nezasahuje do zvrchovanosti svojich členských krajín, ako to robí Európska únia.

    Spoločná armáda EÚ zároveň podľa Boltona nemusí byť pozitívne vnímaná ani krajinami na východ od EÚ, najmä Ruskom, pre ktoré je už NATO tŕňom v oku. Európa tak nakoniec môže skončiť podľa neho v situácii, keď si proti sebe poštve Ameriku aj Rusko.

    Je to len súčasť sebaklamu Európskej únie, že mier v Európe sa udržuje od druhej svetovej vojny vďaka tomu, že sa vytvorila EÚ. „Únia akoby nevedela pochopiť, že mier v Európe udržiavalo NATO a jeho odpor voči Sovietskemu zväzu,” poznamenal Bolton. „Ak EÚ hovorí, že sa vlastne môže brániť sama, ja hovorím, že existuje mnoho Američanov, ktorí si povedia: Dobre a, mimochodom, nabudúce, keď budete čeliť vojenskému ohrozeniu, dajte nám vedieť ako sa to skončí,” nechal sa počuť.

    „Ak sa chcete spoliehať na EÚ s jej efektivitou byrokratických aparátov v Bruseli, Boh vám pomáhaj, to je všetko, čo môžem povedať,” odkázal.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -