Bulharsko nadovšetko, migranti preč! Aj s takýmito heslami vyšli Bulhari do ulíc

    0
    Protest obyvateľov bulharského Harmanli proti migrantom (Autor: ReproFoto YouTube)
    Približne 1 500 migrantov, ktorí bývajú momentálne v bulharskom Harmanli, chcú tamojší obyvatelia buď uzavrieť v azylových zariadeniach, kde sú ubytovaní, alebo ich chcú úplne odsťahovať. K najnovším protestom sa pridali tiež stovky priaznivcov krajne pravicových organizácií orientovaných proti migrantom. 
     
    Na sobotňajšom proteste, ktorý bol od septembra už tretím, sa zúčastnil aj bulharský europoslanec Angel Dzhambazki, ktorý pred davmi odporcov migrácie uviedol, že obyvatelia mesta by nemali žiť v strachu z migrantov. „Ľudia v Harmanli chcú žiť v bezpečí a nie ochorieť na v Európe sto rokov neznáme choroby prinesené nejakým afganským farmárom,“ povedal Dzhambazki. 
     
    Podľa europoslanca sa ľudia v Harmanli boja chodiť večer po uliciach tam, kde sú ubytovaní migranti. Práve toto mesto je totiž sídlom najväčšieho počtu migrantov v Bulharsku. Z Afganistanu, Pakistanu, Iraku a Sýrie sú tú ubytovaní prevažne muži, ktorí sa podľa miestnych nesprávajú práve priateľsky, a napätie v meste rastie. 
     
    V októbri sa objavili opakované protesty, keď sa obyvatelia Harmanli dozvedeli, že by mali počet migrantov zdvojnásobiť. V meste s približne 18 000 obyvateľmi by tak už čoskoro mohlo napriek protestom bývať až 3 000 migrantov. 
     
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -