Kiskovi prekážajú Mečiarove amnestie, právnik mu kontruje: Podryl by základy právneho štátu

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    Také jednoduché to nebude. A vôbec nie je zaručené, že sa to skončí happyendom. Prezident Andrej Kiska chce riešiť Mečiarove amnestie.

    Podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho sú však spomínané amnestie nezrušiteľné.

    Ako sa Bárány vyjadril pre utorkové vydanie denníka Plus JEDEN DEŇ, zrušenie amnestií by „podrylo základné pravidlá právneho štátu“.

    Podobne sa v minulosti vyjadril aj predseda vlády Robert Fico. Ten síce priznal, že amnestie jeho premiérskeho predchodcu Vladimíra Mečiara sú síce amorálne, no aj tak sú nezrušiteľné.

    Poslanci národnej rady sa však na nadchádzajúcej schôdzi budú zaoberať návrhom z dielne opozičného poslanca Jána Budaja (OĽaNO).

    Práve jedna z tvárí Novembra ´89 sa už dlhšie usiluje o zrušenie kontroverzných amnestií, ktoré prijal Vladimír Mečiar v čase, keď mal dočasne aj prezidentské právomoci.

    Práve poslancom NR SR adresoval Kiska list, v ktorom ich vyzýva na zrušenie amnestií.

    Ak by sa podarilo po rokoch amnestie zrušiť, znamenalo by to podľa úradujúcej hlavy štátu spravodlivé potrestanie zločincov a tiež účinné odškodnenie obetí.

    Kiska označil amnestie za „zahanbujúce zlyhanie štátu“. Aj napriek negatívnemu imidžu je však veľmi otázne, či nastane v tomto smere nejaký progres.  

    - Reklama -