Toľké nešťastie. Pozrite sa, čo sa prihodilo Hillary a Billovi Clintonovcom

    0
    Manželia Clintonovci (Autor: TASR)

    Zatiaľ čo v roku 2014 prispeli zahraničné vlády aj súkromné subjekty z celého sveta Nadácii Clintonovcov sumou 172 miliónov dolárov, po oznámení Clintonovej o jej úmysle kandidovať na prezidenta Spojených štátov a faktickom odchode z nadácie v apríli 2015 to bolo už len 108 miliónov dolárov. Samotná Nadácia Clintonovcov sa pritom stala jednou z kľúčových tém prezidentskej kampane a podľa mnohých expertov čiastočne spôsobila Clintonovej porážku.

    Hlavným problémom Nadácie Clintonovcov sa stali zahraniční donátori, ktorí si mali za svoje peniaze kupovať prístup na americké ministerstvo zahraničia, na čele ktorého Clintonová pôsobila v rokoch 2009 až 2013. Dokonca aj denník The New York Times, ktorý deklaroval podporu Clintonovej, sa v obsiahlom augustovom texte pozastavoval nad menami zahraničných prispievateľov. Figurovali medzi nimi moslimské krajiny, ukrajinskí oligarchovia a vplyvní developeri z tretích krajín sveta.

    Najviac však Clintonovej vyčítali príspevok Saudskej Arábie, ktorá, ako uvádza práve The New York Times, prispela v priebehu niekoľkých rokov sumou vo výške 10 miliónov dolárov. Clintonová totiž v priebehu svojej prezidentskej kampane akcentovala boj za ženské práva, pričom tie Saudskej Arábii skutočne veľa nehovoria. Ženy v tejto krajine napríklad nemôžu šoférovať a sú závislé od mužov prakticky vo všetkých pracovných aj súkromných záležitostiach.

    Ani žalostný stav ženských práv v Saudskej Arábii však nepredstavoval pre Nadáciu Clintonovcov žiadnu prekážku. To isté platí o peniazoch od zaťa bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyča, ktorého vláda bola kritizovaná za korupciu a vraždy novinárov a nakoniec došlo v roku 2014 za minimálnej morálnej podpory západných vlád k jej zvrhnutiu. Drvivá väčšina západných vodcov vrátane Clintonovej sa pritom jednoznačne postavila za Janukovyčovho následníka v úrade Petra Porošenka.

    Ale podozrivých darcov na zozname Nadácie Clintonovcov bolo ešte oveľa viac vrátane libanonsko-nigérijského developera, ktorý prispel sumou vo výške 5 miliónov dolárov. Clintonová síce po tlaku médií sľúbila, že budú spoločne s manželom zverejňovať výsledky hospodárenia a mená darcov v pravidelných štvrťročných intervaloch, ale nič také sa nekonalo. Donald Trump navyše sľuboval, že ustanoví prokurátora, ktorý by mal všetky okolnosti spojené s nepriehľadným financovaním nadácie vyšetriť.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -