Kým opustí Biely dom, má Obama v pláne vyriešiť ukrajinskú krízu. Nalieha na Putina a pripomína mu záväzky z Minska

    0
    Americký prezident Barack Obama (Autor: SITA)

    Ako informovala rozhlasová stanica Europe 1, Obama neskôr na tlačovej konferencii v Lime uviedol, že s Putinom hovoril “o Ukrajine a nutnosti vyriešiť” tento problém. “Naliehal som naňho (Putina), aby dal svojím vyjednávačom pokyny pracovať s nami, s Francúzskom, Nemeckom a Ukrajinou, aby sme tak videli, či môžeme dospieť k riešeniu (na Ukrajine) ešte do konca môjho mandátu,” vysvetlil Obama.

    Zdroje v Bielom dome pred tým informovali, že Obama apeloval na Putina, aby Rusko rešpektovalo záväzky, ktoré preň vyplývajú z minských protokolov. Obama pritom zdôraznil oddanosť Spojených štátov a ich partnerov voči zvrchovanosti Ukrajiny.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko už telefonicky komunikoval aj s Obamovým nástupcom vo funkcii Donaldom Trumpom, ktorého požiadal o podporu Spojených štátov pre Ukrajinu. Porošenko prejavil záujem spolupracovať s Trumpovou vládou a “ešte viac posilniť strategické partnerstvo medzi Ukrajinou a USA”. Okrem toho Porošenko zdôraznil, že je nutné, aby Washington “rozhodne podporil boj proti ruskej agresii a uskutočnenie kľúčových reforiem” na Ukrajine. Porošenko a Trump sa dohodli aj na spoločnom stretnutí.

    Zvolenie republikána Trumpa za prezidenta USA vyvolalo na Ukrajine znepokojenie, keďže jeho súperka z tábora demokratov Hillary Clintonová ho počas predvolebnej kampane viackrát obvinila, že je “bábkou” v rukách ruského prezidenta Putina.

    - Reklama -