Slovensko sa vraj elektronickým voľbám nevyhne

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    “Elektronická voľba je zaujímavá vec, ale závisí to aj od dôvery ľudí v takú formu. Treba si uvedomiť, že aj keď idete voliť, musíte sa identifikovať. A my vám budeme tvrdiť, že vaša voľba je anonymná a nevieme zistiť, ako ste volili,” uviedol tento týždeň Pellegrini na bratislavskej konferencii ITAPA. Vie si predstaviť, že by sa anonymné elektronické hlasovanie vyskúšalo ako “pilot” v niektorom malom meste pri komunálnych voľbách. “Ako by na to reagovali voliči a či by s tým súhlasili,” poznamenal.

    Medzi prvými by si to však podľa Pellegriniho mali vyskúšať poslanci Národnej rady SR. “Odporúčam, aby novú technológiu elektronických volieb zaviedol parlament, nech si ju vyskúšajú poslanci, a keď povedia, že tomu veria, že veria, že nikto nemôže tieto dáta zneužiť, a že nezistí, ako volili, potom to nasadzujme ďalej,” uviedol vicepremiér.

    Pellegrini tiež povedal, že ešte ako predseda parlamentu chcel elektronické hlasovanie vyskúšať pri tajných voľbách, ale nestihol. “Keď mnohí poslanci o tom radi rozprávajú, chcel som, aby sme tajné voľby vykonávali elektronicky v parlamente. Aby poslanci boli prví presvedčení, že aj keď vložia svoj občiansky preukaz do stroja, aby sa vedelo, že sú to oni, alebo odtlačok prsta, a potom hlasujú, že tomu veria a nikto si nevie vytlačiť, ako hlasoval poslanec XY pri tej a tej voľbe. To by bol dobrý test,” opísal.

    Vicepremiér si myslí, že ak by sa dalo voliť elektronicky, výsledky volieb by boli úplne iné, ako ich poznáme dnes. Zmenilo by sa podľa neho aj zloženie voličov. Elektronické hlasovanie by podľa Pellegriniho mohlo zvýšiť aj volebnú účasť, keďže by sa dalo hlasovať aj z pohodlia obývačky a ľudia by nemuseli ísť von napríklad v zlom počasí. Rovnako by podľa vicepremiéra možno začali voliť aj ľudia, ktorí hlasovať nechodia. 

    - Reklama -