Už žiadny diskriminovaný Muhammad. Imigranti vo Švédsku si budú môcť ľahko a rýchlo zmeniť meno

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Ako server uvádza, až do tohto roku bolo pre prisťahovalcov do Švédska prakticky nemožné, aby prijali niektoré z najbežnejších švédskych priezvisk. Doteraz totiž zákon hovoril, že k prevzatiu akéhokoľvek priezviska je nutné, aby s tým vyslovili súhlas všetci jeho nositelia v krajine.

    Celý text je TU.

    Od 1. júla budúceho roka dôjde k obratu – práve tie priezviská, ktorých nositeľov je viac ako 2 000, budú totiž „voľne k dispozícii“. U priezviska s menšou frekvenciou bude schvaľovanie jeho nositeľmi stále platiť, píše ďalej server.

    Ako uviedol spravodajský server Local.se, švédski občania s cudzo znejúcimi, najmä arabskými menami sa často sťažujú na diskrimináciu predovšetkým pri hľadaní zamestnania. Niekoľko štúdií pritom potvrdilo, že ich sťažnosti sú oprávnené.

    Ako ďalej server píše, zo štúdie, ktorú zverejnila v roku 2013 univerzita v Lunde vyplynulo, že žiadosti o pracovné miesto podpísané menom švédskeho pôvodu mali o 50 percent väčšiu nádej, že povedú k prijímaciemu pohovoru, než tie, na ktorých bolo uvedené arabské meno. A iná štúdia Medzinárodnej organizácie práce zistila, že Švédi s cudzími menami musia rozoslať v priemere trikrát viac žiadostí na ponuky miest než ľudia s rýdzo švédskymi menami.

    - Reklama -