Roman Bednár: Trumpa pokarhala ministerka von der Leyen, lebo priateľsky telefonoval s Putinom

0
Roman Bednár (Autor: Roman Bednár)

V utorok išlo oficiálne o prvý telefonát ruského a amerického prezidenta (ale len oficiálne) a bola o ňom informovaná aj Presse. Rozhovor najmocnejších mužov sveta – ktorí si už dávnejšie prejavili vzájomný rešpekt a uznanie – trval takmer pätnásť minút, čo poukazuje na to, že nemal formálny charakter a nie celý jeho obsah bol zverejnený a tiež nie všetky témy, o ktorých Putin s Trumpom hovorili.

Obaja štátnici sa zhodli v tom, že súčasné vzájomné vzťahy medzi USA a Ruskom sú mimoriadne neuspokojivé a že je potrebné urobiť všetko preto, aby sa zlepšili. Trump uistil ruského prezidenta, že sa teší na intenzívne a trvale dobré vzťahy s Moskvou. V rozhovore sa obaja prezidenti dohodli na tom, že pri riešení konfliktu v Sýrii budú Rusko a USA úzko spolupracovať a zdôraznili, že ich spoločným nepriateľom je ISIS a medzinárodný terorizmus. Prezidenti sa dohovorili na tom, že budú spolu pravidelne telefonovať. Už len tento dôležitý kontakt medzi Obamom a Putinom fakticky neexistoval.

Už počas svojho predvolebného boja sa Trump viackrát vyjadril o Putinovi obdivne, čo vyvolalo nevôľu aj mnohých Republikánov. Takými vyjadreniami Trump naznačil, že je proti tvrdému kurzu, ktorý vedúci Republikáni hlásali voči Rusku. Trump má úplne inú predstavu o smerovaní americkej politiky vo vzťahu k Rusku. Dal to jasne najavo aj vo svojom prvom telefonáte s ruským prezidentom.

Som zvedavý, ako vyriešia to, že obe veľmoci podporujú v Sýrii rôzne strany. Moskva je spojencom sýrskej vlády, USA podporujú rebelov.

Keď kancelárka drží ústa, tak za ňu hovorí jej ministerka

Trump si svojím telefonátom s Putinom ale veľmi pohneval nemeckú ministerku Ursulu von der Leyen. Vyjadrila to v utorok poobede v Bruseli. Zdôraznila, že je dôležité, aby sme nezabúdali na naše zásady. Tým jednoznačne mienila to, že Trump ich už teraz narúša a sa ich nedrží.

Merkel a Leyen sú dobre zohratý záprah. Keď kancelárka drží ústa, ako aj teraz, tak za ňu hovorí jej ministerka. A tak to treba brať ako kancelárkinu kritiku nového prezidenta USA. Leyen naviac varovala Trumpa pred veľkou ústupčivosťou voči Putinovi. Upozorňovala ho na to, že Rusko už viackrát porušilo medzinárodné právo a Biely Dom musí urobiť všetko pre to, aby sa to neopakovalo.

Nový muž v kresle amerického prezidenta zatiaľ na poučovanie a karhanie nemeckej ministerky nereagoval. A ani tak neurobí – von der Leyen je pre neho len „Wichtigtuerin“ a „möchte gerne“ – tá, čo sa len robí dôležitá a tá čo, by rada chcela niečim byť, ale nemôže.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -