Americké médiá zúria na Donalda Trumpa. Jasne im naznačil, že nebudú mať také privilégiá ako doteraz

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Trumpov údajne nepriateľský vzťah k médiám podľa Vietora nie je ničím novým a bol viditeľný po celý čas jeho prezidentskej kampane. „Situácia sa v tomto ohľade nezlepšila ani po jeho víťazstve. Doteraz neusporiadal tlačovú konferenciu a jeho tím odmieta poskytovať denný rozvrh prezidentových aktivít. A čo je najdôležitejšie, Trump odmieta cestovať s tradičným novinárskym sprievodom, ako bolo u amerických prezidentov vždy zvykom.“
     
    Vietor uznáva, že s novinármi je to občas ťažké, ale prezident je tu pre ľudí a médiá dávajú voličom možnosť, ako mať prezidenta „pod dohľadom“. „Ešte viac znepokojujúci je fakt, že v Bielom dome bude mať silné postavenie bývalý šéfredaktor Breitbart News Stephen Bannon, ktorý v kampani neskrývane fandil Trumpovi. Hrozí teda, že sa tento server stane jeho hlásnu trúbou na úkor ostatných médií,“ obáva sa Vietor.
     
    „Asociácia korešpondentov Bieleho domu (WHCA) publikovala otvorený list Trumpovi, v ktorom ho kritizuje za odmietnutie umožniť novinárom cestovať s jeho kolónou. Ale to nestačí. Mali by byť jasne stanovené hranice, za ktoré prezident nesmie zájsť. Po zverejnení konkrétnych bodov by mali nasledovať rovnako konkrétne dôsledky, ak bude Donald Trump aj naďalej porušovať zavedené pravidlá,“ myslí si Vietor.
     
    Vietor však pripúšťa, že dosiahnuť niečo také bude vzhľadom na rozdielne záujmy jednotlivých médií veľmi zložité. „Televízia musí byť pripravená napríklad aj na bojkot prenášania udalostí, na ktorých sa Donald Trump zúčastní. Novinári musia preukázať, že žurnalistika a informovanie verejnosti je pre nich nadovšetko,“ tvrdí Vietor a dodáva trochu pokojnejšie, že Trump ešte nebol inaugurovaný a môže dovtedy preukázať, že chce s tlačou štandardným spôsobom spolupracovať.
     
    Za príklad fungovania spolupráce Bieleho domu s médiami dáva Vietor administratívu Baracka Obamu. „Síce sme tiež robili chyby a všetci novinári s nami neboli spokojní, ale Obama nikdy médiami neopovrhoval tak ako Trump. Staral sa o ich bezpečnosť a ani na okamih neuvažoval, že by si založil svoju vlastnú televíznu sieť. Donald Trump musí v budúcich dňoch preukázať, že od tejto zavedenej praxe nemieni ustúpiť.“
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -