Kauza kupovania hlasov graduje. OĽaNO-NOVA podáva trestné oznámenie vo veci volebnej korupcie v obci Rakúsy

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    “Stretli sme sa s viacerými ľuďmi, ktorí potvrdili kupovanie rómskych hlasov,” povedal Matovič s tým, že v Rakúsoch ľudia mená Kubánka ani Chudíka nepoznajú. Napriek tomu tam títo dvaja získali v obvode, kde žijú len Rómovia, viac hlasov ako premiér Robert Fico (Smer-SD). Ten, naopak, zvíťazil v tom obvode Rakús, kde Rómovia nežijú.

    Pre podanie trestného oznámenia sa OĽaNO-NOVA rozhodlo preto, že polícia podľa Matoviča a Polláka od marcových parlamentných volieb v tejto obci nikoho nevypočula a prípad volebnej korupcie neriešila. “Máme informácie, že polícia zatiaľ nezačala konať v kauze Rakúsy, a preto sme sa rozhodli podať trestné oznámenie vo veci volebnej korupcie v obci Rakúsy za volebný podvod, ktorý sa tu udial,” povedal Pollák. Rómovia mali za hlasy dostávať podľa jeho slov cigarety, podobne ako v obci Lomnička.

    Opozičné hnutie opätovne žiada Kubánka a Chudíka, aby sa vzdali poslaneckého mandátu, keďže ho podľa nich získali podvodom. Zároveň žiadajú ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby prijal riadne opatrenia, ktoré zamedzia volebnej korupcii. Za také OĽaNO-NOVA nepovažuje viac policajtov pred volebnými miestnosťami v deň volieb, keďže hlasy sa podľa hnutia nekupujú tam, ale v osadách. Za jedno z riešení považuje hnutie využívanie inštitútu chráneného svedka, čo by podľa OĽaNO-NOVA posmelilo svedkov svedčiť o volebnej korupcii.

    Na vzdanie sa mandátu vyzýval Matovič s Pollákom už pred pár dňami. Smer-SD vtedy reagoval tým, že opozícia už zjavne spustila predvolebnú kampaň pred voľbami do VÚC. “Nie po prvý raz vykonštruovanou témou, ktorú už aj polícia oficiálne uzavrela ako nepravdivú, útočí na regionálnych politikov. Strana Smer-SD sa do tejto neférovej hry nenechá vtiahnuť a jej kandidáti budú voličov oslovovať programom,” reagovala nedávno hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová.

    - Reklama -