Okresávanie rozpočtu pre vzdelávací projekt sa nekoná. Na Erasmus pôjde viac ako vlani a Slovensko vraj rozpočet znižovať nechcelo

    0
    Učitelia spolu so žiakmi pochodujú k ministerstvu školstva (Autor: Marek Kravjar)

    Európska komisia v septembri tohto roka zverejnila víziu financovania programu pre podporu rastu zamestnanosti a rastu. V nej sa pre roky 2017 až 2020 má nájsť až 200 miliónov eur navyše, ktoré pôjdu aj na vzdelávací program Erasmus+ pre študentov a učiteľov. Podľa portálu Politico však Slovensko, ktoré predsedá Rade EÚ, navrhovalo, aby bol tento rozpočet len polovičný.

    Okresávať financovanie Erasmu vraj nebolo cieľom slovenského predsedníctva. Aspoň to tvrdí rezort školstva v písomnom vyjadrení pre Parlamentné Listy. Ministerstvo uviedlo, že Európska komisia na nasledujúce tri roky síce navrhla na tieto účely dodatočné prostriedky v sume 200 miliónov eur, ale nebude to také jednoduché.

    EK podľa ministerstva školstva „potvrdila, že toto navýšenie je nepriamo určené aj na podporu nových politík EÚ“. Rozpočet Erasmu+ sa tak podľa rezortu neznižuje, ale práve naopak. „Jeho výška každoročne narastá, napr. na rok 2017 sa rozpočet programu Erasmus+ zvýšil o 17 % oproti roku 2016,“ uviedlo v reakcii ministerstvo.

    Z Erasmu, ktorý dostane nasledujúce roky štedrejšiu podporu, čerpajú aj Slováci. „Ročný rozpočet programu Erasmus+ pre všetky krajiny na rok 2016 je vyše dve miliardy eur. Rozpočet programu Erasmus+ pre Slovenskú republiku v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy na rok 2016 je viac ako 20 miliónov eur, z toho je na vysokoškolskú mobilitu určených 10,5 milióna eur. Z grantu, ktorý dostali slovenské vysoké školy na rok 2016, má vycestovať zhruba 3700 študentov a 1300 učiteľov na štúdium, vyučovanie a stáže v zahraničí,“ ozrejmilo v odpovedi ministerstvo školstva.

    Pridať 200 miliónov eur do programu Erasmus+ navrhuje Európska komisia a väčšina štátov by niečo také uvítala, ale má to háčik a tým je nezhoda v Rade EÚ, ktorej tento polrok predsedá Slovensko. „Po zohľadnení možností, ktoré má ekonomika EÚ, plánuje Rada EÚ podporiť rozpočet programu Erasmus+ dodatočnými finančnými prostriedkami 100 miliónov eur. Ide tak o významný dodatočný nárast rozpočtu programu, čo je možné v tejto situácii považovať za úspech,“ uviedlo ministerstvo na otázku Parlamentných Listov.

    To znamená, že Európska komisia by rada poskytla na vzdelávanie študentov a učiteľov dvojnásobok peňazí, ale Rada EÚ podporí len polovičnú dotáciu na tieto účely, čo je podľa slovenského rezortu školstva stále dostatočný úspech, vzhľadom na ekonomickú situáciu v rámci EÚ.

    - Reklama -