George Soros usporiadal vojnovú poradu. Trump by mal zbystriť, chystajú sa hrozné veci

    0

    Oficiálna inaugurácia Donalda Trumpa síce prebehne asi až za dva mesiace, ale už teraz mu niektorí jeho spoluobčania spôsobujú vrásky na čele. Aj niekoľko dní po vyhlásení výsledkov volieb protestujú proti republikánskemu kandidátovi a nechcú sa zmieriť s tým, že by mal sa mal približne za dva mesiace stať 45. prezidentom Spojených štátov. Mnohí sa Trumpovi vyhrážajú na sociálnych sieťach smrťou, iní sa zúčastňujú na násilných protestoch priamo v uliciach amerických miest.

    Demonštrácie v New Yorku, Chicagu, Filadelfii či Los Angeles spája aj podľa nestranných pozorovateľov iracionalita, hystéria a neschopnosť prijať porážku v demokratických voľbách. Ako referuje denník Los Angeles Times, protesty neprebiehajú len v uliciach, ale organizujú ich aj študenti. K jednej študentskej demonštrácii došlo napríklad v pondelok v Los Angeles a zúčastnili sa na nej pätnásťroční študenti strednej školy.

    „Protest prebehol formou happeningu, pričom prítomní študenti počúvali hudbu, tancovali a niektorí vykrikovali, že odmietajú novozvoleného prezidenta. Študenti sa väčšinou sťažovali na Trumpove rasistické výroky, vyjadrovali svoje obavy z deportácií a rozpútania násilia pre etnickú príslušnosť alebo odlišnú sexuálnu orientáciu,“ uvádza denník. Hoci sa protesty javia, že vznikajú spontánne, niektoré americké médiá z ich organizovania obviňujú Sorosa.

    Americký miliardár maďarského pôvodu zbohatol vďaka špekuláciám na trhu a svoj majetok vo výške 25 miliárd dolárov využíva na financovanie protestných hnutí, neziskových organizácií a ľudskoprávnych aktivistov, ktorí bojujú za práva žien, homosexuálov, etnických menšín a pod. Všeobecne sa Sorosovi prisudzuje aj značný vplyv na americkú politiku a otvorene sa hovorí o tom, že ovplyvňoval napríklad rozhodovanie Hillary Clintonovej v čase jej vedenia ministerstva zahraničia.

    Soros čiastočne financoval jej prezidentskú kampaň a dlhé roky je podporovateľom Demokratickej strany. V ostatných mesiacoch je horlivým zástancom prisťahovaleckej politiky otvorených dverí a často chváli najmä nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za jej rozhodnutie otvoriť hranice miliónom utečencov z Blízkeho východu a Afriky. Okrem Vladimira Putina sa Soros tvrdo ohradzuje proti Donaldovi Trumpovi, ktorého označuje za populistu, rasistu a obviňuje ho zo šírenia nenávisti.

    Za dôkaz o zapojení Sorosa do organizovania „protitrumpovských“ protestov považujú alternatívne americké servery tlačovú správu Sorosom založeného aktivistického servera Moveon.org, ktorý vyzýva na protesty. „Stovky Američanov a stovky organizácií demonštrujú mierumilovným spôsobom pred Bielym domom aj v uliciach miest proti mizogýnii, rasizmu, islamofóbii a xenofóbii,“ uvádza zverejnená tlačová správa.

    Avšak o spomínanej mierumilovnosti by sa dalo diskutovať, pretože hneď prvé demonštrácie v Kalifornii boli sprevádzané vybíjaním výkladov obchodov a zapaľovaním automobilov. Policajti museli zasahovať proti účastníkom „pokojných“ demonštrácií aj v iných častiach USA. „V Portlande sa na protestoch zúčastnilo asi 4 000 ľudí a policajti museli vzhľadom na nepokoje použiť gumové projektily aj slzný plyn. Polícia následne zatkla 26 ľudí,“ uvádza server Churchmilitant.org.

    Masívne protesty sa chystajú aj na deň, kedy sa bude konať slávnostné uvedenie Donalda Trumpa do prezidentského úradu. Na Facebooku vznikla stránka, ktorá pozýva ľudí na demonštráciu konanú priamo vo Washingtone. Doteraz potvrdilo účasť vyše osemtisíc ľudí, ale ich počty rýchlo narastajú. „Donald Trump je rasista a sexistický fanatik. Veríme, že v deň inaugurácie vyjdú do ulíc desaťtisíce ľudí a dajú najavo svoj postoj,“ píše sa vo vyhlásení.

    Na nepokoje nedávno vyzvala aj marxistická politička a členka mestskej rady v Seattli Kshama Sawantová, členka hnutia Occupy Wall Street, ktoré takisto čiastočne financoval George Soros. Sawantová po vzore mnohých ďalších aktivistov vyzvala na masívne protesty v deň Trumpovej inaugurácie. Možno očakávať, že ak sa všetky tieto ľudskoprávne organizácie, z ktorých mnohé financuje Soros, spoja, mohlo by byť 20. januára vo Washingtone poriadne horúco.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -