Iracké vládne sily postupujú z východu do severných častí Mósulu. Islamisti proti nim nasadili raketové strely a samovražedných atentátnikov

    0
    Taženie irackej armády (Autor: TASR)

    Podľa AP sa iracké jednotky opevnili vo východnej časti mesta a postupujú smerom na sever, k štvrti Tahrír, odkiaľ civilisti pred očakávanými bojmi ušli. Irackým vládnym silám pomoc pri ich pozemnej ofenzíve poskytuje spojenecké letectvo a delostrelectvo.

    Irackí vojaci sa k Mósulu sťahujú z viacerých smerov. Elitné jednotky irackej armády tvoria ich predvoj a mali sa dostať hlbšie do vnútra mesta, narážajú však na odpor nepriateľa a stále bojujú na predmestiach na východe Mósulu. 

    Od minulého týždňa vládne sily spomalili postup, aby minimalizovali riziko strát na životoch z radov civilistov, keďže islamistické oddiely podnikajú útoky z hustejšie osídlených častí mesta. Veľmi častým nástrojom ich útokov sú samovražední atentátnici, ktorí sa odpaľujú v autách naloženými výbušninami.

    Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Na pozície IS v okolí Mósulu útočia príslušníci irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

    - Reklama -