Šok: Britská vláda nemá žiadny plán pre brexit. A je otázka, či vôbec bude

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)

    Londýn pracuje zhruba na päťsto projektoch spojených s brexitom, preto bude potrebovať ďalších asi 30-tisíc úradníkov, aby administratívu zvládol. Píše sa to v memorande pre úrad vlády, ku ktorému sa dostal Times, píše web ČT.

    Celý text je TU.

    Interná správa zo 7. novembra s názvom Brexit Update, ktorej autorom je nemenovaný konzultant, spomína očakávania, že „hlavný priemyselní hráči budú držať vláde pri hlave zbraň“, aby si udržali pracovné miesta a investície. Ministri už vraj ubezpečovali japonskú automobilku Nissan, že nebude odchodom krajiny z EÚ trpieť, píše ďalej web českej verejnoprávnej televízie.

    Dokument ukazuje, aký „zložitý a náročný brexit bude“, hovorí korešpondent BBC, ktorý mal šancu do memoranda nahliadnuť.

    Ako ďalej web uvádza, všetky ministerstvá už majú plán, čo robiť v prípade, že rokovania s EÚ sa neskončia pre Britov dobre a dôjde na takzvaný tvrdý brexit. „Aj keď toto je potrebné, zďaleka to nie je nejaký vládny plán, lebo nie sú nastavené priority a chýba vyjednávacia stratégia,“ varoval konzultant.

    V britskom kabinete vraj pri stratégii panuje rozkol – na jednej strane stojí minister zahraničia Boris Johnson, minister pre odchod David Davis a minister pre medzinárodný obchod Liam Fox, na strane druhej potom minister financií Philip Hammond a minister pre obchod, energie a priemyselnú stratégiu Greg Clark, píše Times.

    - Reklama -