Dúfa generálny tajomník OSN v nemožné? Chce, aby Trump zmenil názor

    0

    “Som si istý, že ako prezident Spojených štátov to bude chápať, bude počúvať a prehodnotí svoje výroky z predvolebnej kampane,” povedal Pan, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

    Trump označil globálne otepľovanie za “falošný poplach” a počas predvolebnej kampane prisľúbil, že “zruší” historickú parížsku klimatickú dohodu prijatú vlani desiatkami štátov. Pan v prejave pred novinármi na svojej poslednej klimatickej konferencii OSN vo funkcii generálneho tajomníka vyhlásil, že si je istý, že novozvolený prezident USA Trump “urobí dobré, múdre rozhodnutie”. “Ja sa chystám o tejto záležitosti ešte viac diskutovať osobne,” dodal.

    Klimatická konferencia OSN sa v týchto dňoch koná v marockom Marrákeši. Parížsku dohodu podpísalo viac ako 190 krajín a oficiálne ju schválilo už vyše 100 z nich, vrátane USA a dokonca i na ropu bohatej Saudskej Arábie. Vedci tvrdia, že ropa a ďalšie fosílne palivá sú najväčšími prispievateľmi k otepľovaniu spôsobenému človekom.

    Pan označil medzinárodné opatrenia ohľadne klimatických zmien za “nezastaviteľné” a uviedol, že žiadna krajina, “nech je akokoľvek bohatá na prírodné zdroje alebo mocná”, nie je imúnna voči dôsledkom globálneho otepľovania. Trumpovo zvolenie za prezidenta spôsobilo neistotu, či budú USA naďalej hlásiť k Parížskej dohode. Tá vyzýva všetky štáty, aby znížili emisie tzv. skleníkových plynov, a zároveň povzbudzuje bohaté krajiny, aby pomáhali chudobným zvládnuť klimatické zmeny. Marocký kráľ Muhammad VI. apeloval na delegátov na konferencii v Marrákeši, aby premenili svoje záväzky na činy. “V hre je samotná existencia človeka,” varoval kráľ. “Preto je našou spoločnou povinnosťou pracovať ruka v ruke na ochrane ľudstva,” dodal Muhammad VI.

    - Reklama -