Spolupráca EÚ a NATO naberá reálne kontúry, hlási minister obrany

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

    “Je tu už záležitosť reálnej spolupráce, ako napríklad v operácii Sea Guardian a Sophia,” priblížil Gajdoš. NATO spustilo minulý týždeň operáciu Sea Guardian, ktorá spočíva v hliadkovaní a boji proti terorizmu, ale tiež v podpore námornej operácie EÚ Sophia.

    V rámci operácie Sophia sa Únia snaží bojovať proti prevádzačom v Stredozemnom mori, vysielajúcim lode s migrantmi zo severnej Afriky, najmä z Líbye, do Talianska. Súčasťou tejto operácie je výcvik príslušníkov líbyjských námorných síl a pobrežnej stráže a implementácia embarga OSN na dovoz zbraní do Líbye. “Budeme aktívne participovať aj na tejto operácii z hľadiska pomoci migrantom, a zároveň aj zabránenia obchodu s ľuďmi,” skonštatoval minister Gajdoš.

    Vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú, ktorá dvojdňovému zasadnutiu ministrov obrany EÚ predsedala, potešilo, že sa podarilo posunúť vpred pri všetkých troch zložkách globálnej stratégie EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

    V pondelok ministri zahraničných vecí a obrany odobrili implementáciu európskeho plánu pre bezpečnosť a obranu, čo ocenil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sa zúčastnil na dnešnom ministerskom zasadnutí.

    Komisárka EÚ pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elžbieta Bieňkowská dnes predstavila ministrom obranný akčný plán so zameraním na obranný priemysel a výskum. Európska komisia by ho mala schváliť koncom novembra.

    Predmetom rokovaní so Stoltenbergom bola aj spoločná deklarácia NATO a EÚ, ktorá bola prijatá počas júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Varšave. Prerokované boli konkrétne návrhy na spoluprácu oboch organizácii, o ktorých by mali členské štáty rozhodnúť v decembri.

    “Odhodlanie EÚ posilniť transatlantické väzby vrátane vzťahu EÚ-NATO je pre nás absolútnou prioritou,” zhrnula po rokovaní ministrov obrany EÚ Mogheriniová. Poďakovala NATO za spustenie operácie Sea Guardian, ktorú považuje za skvelý príklad spolupráce EÚ a Severoatlantickej aliancie. Ministri obrany EÚ dnes okrem iného schválili zvýšenie rozpočtu Európskej obrannej agentúry na 31 miliónov eur.

    - Reklama -