Nemecký šéf diplomacie kritizoval Turecko. Stále však podporuje rokovania s Ankarou o vstupe do EÚ

    0
    Frank-Walter Steinmeier (Autor: Facebook, Frank-Walter Steinmeier )

    Šéf nemeckej diplomacie sa takto vyjadril počas dnešnej návštevy v Ankare. Ministri zahraničných vecí EÚ sa pritom iba deň pred Steinmeierovou cestou pokúšali zaujať spoločné stanovisko k Turecku v súvislosti s narastajúcimi obavami z porušovania ľudských práv v tejto krajine, doplnila AP.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zasa v pondelok naznačil, že by mohol v nasledujúcom roku vyhlásiť referendum o pokračovaní prístupových rokovaní s EÚ. “Či už sa Turecko rozhodne priblížiť, alebo sa bude dištancovať od EÚ, nie je rozhodnutie, ktoré by sa mohlo prijať v ktorejkoľvek európskej metropole. Je to rozhodnutie, ktoré sa musí prijať v Turecku,” povedal nemecký minister zahraničných vecí na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom.

    Ten zdôraznil, že turecké obyvateľstvo je frustrované z toho, čo svojimi slovami pomenoval ako “pokrytectvo a dvojité štandardy” uplatňované EÚ voči Turecku. To je podľa neho dôvodom, prečo zvažujú vypísanie všeľudového hlasovania.

    “Nezaslúžime si takéto zaobchádzanie. Preto sa opýtajme ľudí a nechajme ich rozhodnúť. Z tohto prístupu, ktorý ponižuje Turecko, sme už naozaj otrávení,” dodal.

    Turecký prezident Erdogan v pondelok oznámil, že počká do konca roka, aby videl, či nastal pokrok v prístupových rokovaniach jeho krajiny s EÚ. Inak môže usporiadať referendum o tejto téme, teda o budúcom snažení svojej krajiny o členstvo v EÚ. Reagoval tak na správy, že podľa slov predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza by malo Turecko čeliť ekonomickým sankciám za to, že čoraz tvrdšie zasahuje proti opozičným hlasom.

    - Reklama -