Komunista s ľudskou tvárou či mýtus? Legenda Alexandra Dubčeka po rokoch opäť ožíva

    0
    Alexander Dubček, líder Pražskej jari (Autor: archív PD)

    Bývalý komunistický pohlavár Alexander Dubček je doslova opradený mýtmi o jeho osobe. Pokladá sa za výrazný článok Pražskej jari a podľa textu v HN magazíne si ho množstvo ľudí idealizuje. Práve Dubček pôsobil dojmom charizmatického človeka a tento dojem podčiarkoval aj jeho vzťah k ľuďom a jeho snaha nasadiť komunistickému režimu humánnu a ľudskú masku. Práve na štýl legendárneho Dubčekovho motta nadviazal aj Smer-SD Roberta Fica na nedávnej programovej schôdzi strany, kde prišli s myšlienkou „politiky s ľudskou tvárou“.

    Tesne pred inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa mal Alexander Dubček viesť dôležitú dišputu s Leonidom Brežnevom v Čiernej nad Tisou. Dubček vo svojich memoároch upozorňuje, že na stretnutí neprisľúbil čistky vo vedení v strane a ani likvidáciu nezávislých organizácií. Práve stretnutie v Čiernej nad Tisou malo byť tým kritickým ohnivkom reťaze vedúcim k neslávnej invázii vojsk Varšavskej zmluvy. „Brežnev mi telefonoval 13. augusta. Počas rozhovoru neurobil ani priame, ani iné narážky na neexistujúce dohody z Čiernej nad Tisou. Vedel, že je to rozprávka,“ píše Dubček v memoároch.

    Práve tento moment je podľa autora textu Tomáša Ferenčáka v HN magazíne jedným z tých, ktoré okolo osoby Dubčeka vytvorili mýtický oblak. V roku 1994 bol zverejnený prepis rozhovoru medzi Brežnevom a Dubčekom. Ten sa určite niesol v inej nálade, ako načrtol samotný Dubček v memoároch. „Chcem sa ťa priamo opýtať, Saša, čo tým sleduješ? Čo mi z tohto vychádza, že nás klameš,“ rozčuľoval sa Brežnev v telefonáte. Dubček podľa prepisu odvetil toto: „Ešte raz potvrdzujem, že neodmietam splniť dohodu, čo sme spravili v Čiernej nad Tisou.“

    - Reklama -