Ruské nadšenie z Trumpa netrvalo dlho, začínajú prevládať obavy z nevyspytateľnej zahraničnej politiky

    0
    Rusko (Autor: TASR)
    O náladách, ktoré vládnu v Kremli, prehovorilo prednedávnom ruské ministerstvo zahraničných vecí. „Neprežívame žiadnu eufóriu. Mali sme rôzne skúsenosti pri rokovaní s administratívou USA, či už pod vedením republikánov, alebo demokratov,“ uviedol tajomník ruského rezortu diplomacie Sergej Rjabkov ešte 10. novembra. 
     
    Krátko po oznámení Trumpovho víťazstva sa z Kremľa ozval Vladimir Putin s gratuláciou a v telegrame, ktorý nasledoval v ten istý deň, republikánovi napísal, že má triezve predstavy o tom, ako by sa mohli za Trumpovej vlády zlepšiť vzťahy medzi Ruskom a USA. 
     
    Donald J. Trump aj Vladimir Putin počas republikánovej kampane viackrát podporili jeden druhého a ministerstvo zahraničných vecí Ruska dokonca po voľbách priznalo, že bolo v kontakte s Trumpom aj počas kampane. 
     
    Úspech republikána v boji o Biely dom prináša nádej na zmenu a možné zlepšenie vzťahov s Ruskom a riaditeľ Národného strategického inštitútu Stanislav Belkovsky tvrdí, že skutočným víťazom je v tomto prípade Putin. „Nie preto, že Trump vyhral, ale preto, lebo to dokázalo, že americký establishment nemá pod kontrolou vlastnú krajinu,“ uviedol Belkovsky. 
     
    Problém je však v tom, že nikto skutočne nie je schopný predpovedať, čo presne Trump urobí v zahraničnej politike, keď nastúpi do prezidentského kresla. Záležať bude aj na tom, kto bude šéfovať diplomacii. „Nikto nevie, aká bude skutočná Trumpova politika voči Rusku,“ tvrdí Belkovsky. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -